Аукционната къща Heritage обяви, че ще представи на търга си през ноември уникален исторически експонат – платно от 23 пощенски марки с автографа на Нийл Армстронг, първият човек, който е стъпил на Луната.

Пощенската марка "Първият човек на Луната" бе пусната през 1969 г. и на нея бе изобразен историческия момент от 20 юли същата година, когато Армстронг стъпи върху лунната повърхност. Астронавтът прекара там два часа 21 минути.

Навремето американски колекционер изпратил платното с марките на домашния адрес на астронавта с молбата да остави автографа си. Скоро той получил отговора, който съдържал подписа на астронавта и квитанцията за изпращането на препоръчаното писмо, подписана от съпругата на Армстронг.

В съобщението си аукционната къща не посочва очакваната цена на лота, който ще бъде продаден в Далас на специализиран търг, посветен на покорителите на космоса.

Номиналната цена на единична бройка на марката "Първият човек на Луната" бе определена от американските пощи в размер на 10 цента, припомня БГНЕС.

82-годишният Армстронг почина на 25 август тази година. Прахът му ще бъде хвърлен в океана според традицията на американските ВВС. Времето и мястото на церемонията не се съобщават.

На 13 септември ще се състои откритата панихида. Семейството на астронавта изрази дълбока признателност на всички, които откликнаха на кончината на астронавта, но помолиха да не му се изпращат многобройни цветя и венци, а парите да бъдат пренасочени към фондовете, които бяха финансирани от Нийл Армстронг – местната болница в Синсинати и в два фонда за стипендии, носещи името на Армстронг, както и в Американския институт за аеронавтика и астронавтика.