Президентът Росен Плевнелиев настоява за прозрачност при решенията на правителството за увеличаване на доходите.

Той призова Министерството на финансите да подходи обосновано при преценката дали да има по-високи доходи в администрацията и в сектор "Сигурност":

Необходимо е да се посочат източниците за финансиране и да се посочат приоритетите. Аз не мога да преценя, нито ще съм този човек, който ще каже: „Увеличавайте с 20 лева или с 50 лева заплатите на всички в сектор "Сигурност". Имайте предвид, че там работят 110 000 човека, в МВР, в армията, включително в ДАНС и в други институции в сектор "Сигурност", каза президентът.

Държавният глава отново се обяви категорично за повишаване на пенсиите и на учителските заплати.

Опити за реабилитация на комунистическия режим в България вижда президентът Плевнелиев. По повод годишнината от 9 септември 1944 г. държавният глава заяви, че е притеснен от подобни опити:

"Виждам и се притеснявам от опитите, които правят в последно време, за реабилитиране на комунистическия режим, Тодор Живков, баща на нацията, човек от народа. Нека да ви кажа моето мнение. Комунистическият режим в България създаде тоталитарна държава, фалира 3 пъти икономически държавата и произведе няколко национални предателства".

Плевнелиев отново призова Македония да представи конкретни доказателства за нови добросъседски отношения между страните ни, съобщи още БНР.