7 шокиращи факта, свързани с храни
Може би четете всички етикети, сравнявате калории и знаете наизуст хиляди рецепти.
Въпреки това, има неща, които не знаете за храните и те могат да ви изненадат:
Плодовете и зеленчуците днес са с по-малка хранителна стойност
Въпреки че плодовете и зеленчуците са някои от най-добрите източници на витамини, минерали и антиоксиданти, учени са установили, че днес те са значително по-малко хранителни, отколкото са били преди 50 години. Това се дължи на новите методи на отглеждането им, които са довели до по-бедна почва. Според учените 1 портокал от преди няколко поколения се равнява на 8 портокала днес.
Запасите от шоколад в света са на изчерпване
Продукцията на какао намалява, поради политически проблеми в държавите, които го произведат, което води до това фермерите да напускат земята си и да изоставят бизнеса.
Анализатори предвиждат недостиг на какао в света около 2014 година.
Една от най-скъпите храни в света се прави от слюнка
От хайвера до трюфелите – някои от най-скъпите храни в света се правят от съмнителни съставки.
В Китай скъп деликатес е супа от гнездо на птици. Супата се прави от специален вид гнездо, в който основна съставка е слюнката на птицата. Тези гнезда са сред най-скъпите животински продукти в Китай.
В храната ви може да има насекоми и косми и това е легално
В САЩ агенцията, която контролира храните - FDA има стандарт за това доколко части от буболечки и косми е допустимо да има в нея.
Например – при шоколада е допустимо да има 60 фрагмента от буболечки и 1 косъм от гризач на 100 гр.
Салатите в пакети може да са заразени с бактерии
Американско проучване, в което са тествани над 200 проби от салати в пакети показват, че в 39% от тях има бактерии коли.
Дъвченето не кафени зърна освежава дъха
Ако сте яли лук или чесън и нямате четка и паста за зъби под ръка, може да сдъвчете кафено зърно. Други природни освежителни за уста са листата магданоз и мента.
Шоколадът е също толкова полезен, колкото и плодовете
Черният шоколад има дори повече антиоксиданти от плодове като боровинки и нар. Избирайте обаче черен шоколад, в който какаото е най-малко 70%.