След като редакторка на френско модно списание зашлевила ръководителка в PR компания по време на Седмицата на модата в Ню Йорк в началото на месеца, последната й отвърнала със съдебно дело, пише Business Insider.

Работещата в PR компания Лин Тесоро иска обезщетение в размер на минимум 1 млн. долара от модния редактор Дженифър Аймер за "нападение, нанасяне на побой, емоционални вреди и клевета."

Аймер признава, че е ударила шамар на Тесоро по време на разгорещен спор относно местата за сядане на ревю, информира ABC News. "Това беше леко шамарче. Не беше силно. Не съм я наранила, беше само, за да я унижа", казва Аймер.

Може ли обаче в САЩ наистина да платите на някого 1 млн. долара за шамар?

Зависи кой сте и на кой сте ударили шамар, твърдят адвокати. Според Джон Ленооар от адвокатската кантора Lenoir Law Firm в Ню Йорк: "Ако се е случило по време на Седмицата на модата, в зависомост от това кой е зашлевения, той може да получи малко повече от някого, който е получил шамар по време на спор в кварталния магазин."

Защо обаче е така? "Ако е наранен някой, който е богат, той е по-вероятно да получи повече пари. Приема се, е пострадал повече, защото в очите на обществото те са нещо повече," казва Леноар.

Според Стив Пескин от Tolmage, Peskin, Harris & Falick обезщетението зависи изцяло от това кои са въвлечените лица и при какви обстоятелства се е случило всичко. "Ако ударената е била модел и от шамара е получила загрозяващ белег, 1 млн. долара обезщетение ще са дребни пари," казва Пескин.

За обикновените хора, които раздават и получават шамари, "вероятността да получат сума от 1 млн. долара или дори повече от 20 000 долара е на практика нулева," казва Леноар. "Бих казал 20 000 долара максимум."