Правителството обмисля да въведе нов данък върху доходите от лихви по депозити на физически лица. Ако предложението бъде прието, правителството ни ще може да разчита на нови около 130 млн. лв., сочат сметки на Profit.bg

През изминалата година приходите от лихви на домакинствата у нас по вложенията им в търговските банки са 1.24 млрд. лв. Десет процента от тази сума се равнява на 124 млн. лв.

Както неведнъж сме писали, за настоящата година очакванията на екипа ни са, че приходите от лихви на населението ще надхвърлят 1.3 млрд. лв., което би донесло допълнителни 130 млн. лв. в бюджета за догодина.

Последните оповестени данни на централната ни банка сочат, че в търговските ни банки населението е депозирало 34.2 млрд. лв.

Само в последния месец домакинствата са получили рекордните в историята на банковата ни система 139.45 млн. лв., показваха сметки на Profit.bg преди дни.

Идеята на управляващите за нов вид данък съвпадна с обещанието на ГЕРБ за увеличение на минималната работна заплата, на пенсиите и на възнагражденията на учителите.

Само преди минути обаче от финансовото министерство опровергаха информацията за този нов данък, като споделиха, че това е просто идея, която е обсъждана на експертно ниво.

Припомняме, че от 1 януари 2012 г. с 2% данък бяха обложени и премийните приходи на застрахователните компании, които прехвърлиха този данък върху потребителите.