България и тази година е сред най-предпочитаните страни за почивка на руските туристи.

През осемте месеца на годината страната ни е била посетена от половин милион руснаци, което е значителен ръст от 36% спрямо същия период на миналата година.

Особено популярни тази година бяха детските лагери, където ръстът е 60%. Значително увеличение от 47 на сто има и при индивидуалните пътувания.

Всичко това се дължи на добрата и целенасочена работа за привличане на туристи, каза за БНР заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по време на започналата в Москва есенна туристическа борса.

"България става все по-привлекателна за руските граждани. Важни бяха мерките, които предприехме в началото на годината с цел облекчаване на издаването на визи за руските граждани, като признаването на шенгенските визи за национални български, също така разкриването в Руската федерация общо на 16 изнесени визови центрове и даването възможност на руските граждани, които през 2011 г. са посещавали страната ни, да получат едногодишна многократна виза", заяви заместник-министърът.

"Също така е важно решението на „Росавиация” за увеличаване броя на чартърните компании, които могат да извършват полети до България", допълни Маринов.