Общото състояние на най-богатите хора в света е намаляло с 9.6 млрд. долара през миналата седмица, според индека на милиардерите на Bloomberg, който вече включва 100 души.

Двамата най-богати нови членове на индекса са жени. Това са Дирсе Наваро де Камарго, която е третият най-богат човек в Бразилия и контролира базирания в Сао Пауло конгломерат Camargo Correa SA, и Илейн Маршъл, 70-годишна жителка на Далас, която притежава близо 15% от Koch Industries Inc.

Двете се нареждат на 62-о и 67-о място в класацията, респективно, и разполагат с по 13 млрд. долара. И двете жени са наследили богатството си след смъртта на на техните съпрузи.

Щатският индекс S&P 500 падна с по-малко от 0.4% за миналата седмица до 1 460.15 пункта. Европейският индекс Stoxx Europe 600 пък се понижи с по-малко от 0.1% до 275.78 пункта.

Общото състояние на 100-те души в индекса влиза на 1.9 трлн. долара. Те са увеличили богатството си с 214.5 млрд. долара от началото на годината.

Мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим остава най-богатият човек в света с лично състояние, оценявано на 74.5 млрд. долара. Богатството му намалява с 1.4 млрд. долара за миналата седмица. Втората позиция е за съоснователят на Microsoft Corp. Бил Гейтс, който разполага с 64.8 млрд. долара.

Испанецът Амансио Ортега изпревари Уорън Бъфет и вече е третият най-богат човек в света. Състоянието на Ортега скача с 50.5%, или 17.8 млрд. долара, през тази година. По-този начин Ортега изпреварва с 5 млрд. долара председателя на Berkshire Hathaway Inc. Уорън Бъфет, който разполага с 48.1 млрд. долара.

Пети в класацията е Ингвар Кампрад, основател и собственик на IKEA, с 43.5 млрд. долара.

Цзун Цинхоу е най-богатият човек в Китай, след като наскоро стана ясно, че делът му в третия най-голям производител на безалкохолни напитки в страната Hangzhou Wahaha Group Co. е два пъти по-голям от предварително смятания. Той е и 24-ят най-богат човек в света с лично състояние от 22.1 млрд. долара.

Най-богатият японец е Тадаши Янай. Милиардерът контролира около 46% от of Fast Retailing Co., компанията майка на Uniqlo. Янай се нарежда на 62-о място в света с богатство от 11.6 млрд. долара.

Най-богатият азиатец е Ли Ка-Шинг, който е председател на Hutchison Whampoa Ltd. Състоянието му се оценява на 26.4 млрд. долара.

Леонид Микелсон, който контролира OAO Novatek, най-голямата непублична газова компания в Русия, съкращава разстоянието до най-богатия руснак Алишер Усманов. Микелсон вече е само с 1.6 млрд. долара зад Усманов, който притежава 18.7 млрд. долара.

Съоснователят на Facebook Inc. Марк Закърбърг се свлече до 79-о място в класацията. Закърбърг е изгубил 7.6 млрд. долара, откакто Facebook стана публична компания на 17 май. Състоянието му в момента се оценява на 11.7 млрд. долара.

Под номер 100 в класацията попада председателят на Samsung Electronics Co. Ли Кун Хи, който разполага с 10 млрд. долара.