Когато сме малки, си мислим, че бъдещето е лесно. Искаме да станем, например, пожарникари, лекари или адвокати. Мислим се, че един ден просто ще се запишем в тази специалност в университета и готово.

Университетът/колежът обаче не винаги могат да ни подготвят за бъдещето.

Със сигурност има 10 неща, които няма да ви кажат в университета:

Специалността не ви ограничава

С една специалност може да се развивате успешно в различни сфери. Това, че сте завършили журналистика, не значи, че ще станете журналист – може да градите кариера в сферата на ПР-а, маректинга, бизнес администрацията и др. Всичко опира не до това какво пише на дипломата, а до това как ще изиграете картите си.

Дипломата не винаги в важна за работодателя

Може би много се гордеете с магистратурата по някоя желана от вас специалност, но може да бъде неприятно изненадани от това, че на вашия работодател не му пука много за нея.

За много фирми по-важни са вашите умения и опит. Например, те биха предпочели човек с години опит в големи фирми, който е завършил малък университет/филиал, пред човек без опит (или със скромен такъв), макар и завършил най-елитното училище в света.

Може и без диплома

Бил Гейтс, Ричард Брансън, Стив Джобс – всички те са станали милиардери без да имат висше образование. Уорън Бъфет пък признава, че се е записал да учи, само за да не разочарова родителите си.

Разбира се, не всеки може да е като тях, знаем, че това са екстремни примери, но те все пак показват, че дипломата не е задължителна.

Във вашия сектор има професионални възможности, за които дори и не сте чували

Всяка специалност се свързва с 1-2 професии, които са традиционни за нея. Всъщност обаче възможностите са много повече.

Като чуете английска филология, например, се сещате за учител или преводач. Хората с тази специалност обаче са още редактори, журналисти, автори на речи, автори на текстове за ПР и др.

Оценките нямат значение

Много малко вероятно е вашият работодател да поиска да види листа с оценки от дипломата ви.

Университетът е време, в което трябва да развиете връзки

Говорете с преподавателите си – нека те ви насочат към професионални възможности. Създайте контакти и ги поддържайте.

Специалностите не са равни

Дипломите по различни специалности не дават едни и същи възможности за заплата. Най-доходоносни в момента са специалностите като биомедицински технологии и други инженерски специалности. Философията и изкуствата са на другия полюс.

Университетът не ви учи как да работите бъдещата си работа!

Колкото и да се подготвяте на теория, нищо не учи така, както практиката. Когато започнете работа, ще се изненадате за колко много неща нямате никаква представа!

Работодателите не искат да ви обучават

Вместо да губят време за обучение на току-що завършил, те предпочитат да наемат човек, който вече има опит и на който трябва да се обясняват съвсем малко и само специфични за фирмата неща.

Поради тази причина, на много току-що завършили им е трудно да си намерят работа – работодателите просто са подозрителни към тези, които нямат реален опит, дори да са завършили с отличие.

За това е важно, докато учите, да изкарате някакъв стаж, дори и неплатен. Така, когато започнете да търсите работа, ще имате така важния опит.

Може изобщо да не работите това, за което сте учили

Някои студенти още в 1 курс разбират, че съответната специалност не е за тях. Други учат 2-3 години, преди да го разберат. Трети завършват, започват работа и едва тогава разбират, че това не за тях.

Това е ОК. Понякога не е нужно да започвате да учите отначало. Може да се реализирате и с вашата диплома, а ако сте се насочили към съвсем друга сфера – може да запишете магистърска степен по новата ви страст, а първата ще остане като допълнителен бонус към вашата квалификация.