Миналата седмица мина под знака на Поименните компенсационни бонове (ПКБ) и най-вероятно това ще се запази и през тази, коментира за Profit.bg Тамара Бечева, финансов аналитик в ЕЛАНА Трейдинг.

Изваждането на една трета от земите, които първоначално бяха предложени за приватизация, не намали интереса към позицията. С изтичането на срока за подаване на документи очаквам промяна на ситуацията и по-траен спад на цената.

Доколко ще се окаже трайна тенденция зависи от държавата, тъй като тя би могла да обяви нова приватизация срещу компенсаторни инструменти. Сигурно е, че в момента, в който ПКБ-тата спрат да се търгуват активно, общият оборот на БФБ рязко ще падне.

Другите компании, които ще са на фокус през седмицата, са Енерго-Про Мрежи и Енерго-Про Продажби. Във вторник ще бъдат обявени графикът и процедурата по предлагането. КФН е потвърдила проспектите и на ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Разпределение България.

В същото време акциите на ЕВН България Електроснабдяване бяха отписани от търговия, а съдбата им след време ще последва и ЕВН България Електроразпределение. Въпреки ниските обеми, някои от компаниите в основния индекс отчетоха сериозни изменения на цената. Те обаче се нетираха помежду си и SOFIX остана на ниво от 320 пункта. Банковият сектор остава в страни от вниманието.

* Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!