Парламентарните избори в Беларус завършиха без никаква изненада. Според официалните данни от Минск, нито един представител на опозицията не е успял да влезе в новия парламент.

Право на глас имаха около 7 млн. души. 293 кандидати си оспорваха 110 депутатски места в Камарата на представителите на Националното събрание.

Според последните данни, избирателната активност е била малко над 74 на сто, но местната опозиция твърди, че цифрите са завишени. Точният списък на депутатите ще бъде оповестен по-късно днес.

Часове преди края на гласуването президентът Александър Лукашенко, известен като последния диктатор в Европа, заяви, че е сигурен в победата на своите съпартийци, съобщи ТВ7.

Парламентарните избори бяха бойкотирани от двете най-големи опозиционни партии. Те заявиха в обща декларация, че държавните служители и военнослужещите са били заставени да гласуват и че правителството не е допуснало наблюдатели при броенето на гласовете.

Опозиционерите твърдят, че тези избори са начин президентът Александър Лукашенко да консолидира властта си след 18 години управление.