Първият купувач на "Химко" дължи на държавата 30 млн. лв. заради неизпълнен приватизационен договор. Сумата е присъдена на IBE Trans, регистрирана в Ню Йорк от скандалния украинец с двойно гражданство Юрий Литвиненко.

Държавата е платила близо 1 млн. лв. за съдия-изпълнител, който е запорирал част от активите на завода, за да събере борча, каза Руси Статков от надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Дружеството купи 57% от капитала на врачанския торов завод точно преди 13 години за един милион и един лев, припомня в. "Стандарт".

Но се задължи да покрие част от дълговете, които по това време само към "Булгаргаз" са били 54 млн. лв., и да инвестира към 50 млн. лв. Искът към Литвиненко съвпада с повторното обявяване на "Химко" в несъстоятелност от Апелативния съд в София през това лято.

То ще бъде и окончателно, защото законът не позволява втори оздравителен план. Проектът за рестарт на производството от 2007 г. на "Ново Химко", на което бяха прехвърлени всички активи, се провали.

Сега следва сложна процедура по разпродажба на активите от синдика Росица Томова. Най-вероятно инсталациите ще се нарежат за скрап, а на разчистения терен може да се изгради ново промишлено предприятие, смятат местните жители.

Претенциите на големите кредитори "Булгаргаз", НЕК и НОИ са за 86 млн. лв.

Според последния финансов отчет в Търговския регистър на неработещия от години завод, активите му са за 149 млн. лв., а задълженията - за 212 млн. лв.

От АПСК са се възползвали от промените в закона и са наложили запор върху част от активите заради иска от 30 млн. лв. към първия купувач.