Европейският съюз внесе иск пред Световната търговска организация (СТО) да му бъде разрешено да наложи търговски санкции на САЩ в размер от 12 млрд. долара в отговор на нелегалните държавни субсидии, отпускани на американския самолетен гигант Boeing.

„ЕС поиска от СТО да разреши налагането на контрамерки срещу САЩ в аферата Boeing. Тези контрамерки възлизат на 12 млрд. долара годишно”, се казва в официалното комюнике на Европейската комисия.

Според Брюксел тази сума се равнява на загубите, понесени от европейския авиоконструктор Airbus заради „неправомерната американска конкуренция”.

ЕС ще настоява този въпрос да бъде включен в дневния ред на заседанието на Органа за уреждане на спорове и конфликти към СТО, който ще се събере на 23 октомври, съобщи bTV.

Според говорител на СТО, цитиран от АФП, исканите санкции могат да наложени под формата на отнемане на митнически привилегии, които ЕС отдава на определен брой американски търговски продукти.

Отношенията между Boeing и неговия европейски конкурент Airbus са обтегнати от 2004 г. насам заради въпроса за държавните субсидии, в получаването на които се обвиняват и двете компании. Всяка една от страните е внасяла и губела искове пред СТО.