Производителят на смартфони BlackBerry, канадската Research in Motion Ltd. (RIM), приключи второто финансово тримесечие на годината с чиста загуба от 235 млн. долара, или 0.45 долара на акция, в сравнение с чиста печалба от 239 млн. долара за същия период година по-рано.

Загубите, без да се отчитат разходите за преструктуриране, са достигнали 142 млн. долара, или 0.27 долара на акция.

Анализаторите, анкетирани от FactSet Research, прогнозираха този показател на ниво от 0.47 долара за акция, съобщи БГНЕС.

За второто финансово тримесечие, което приключи на 1 септември, RIM са продали около 7.4 млн. смартфона, докато анализаторите прогнозираха продажби под 7 млн.

Продажбите на компанията се свиха с 31% до 2.87 млрд. долара. Тази цифра също се оказа по-добра от прогнозираната – 2.49 млрд. долара.

Според прогнозите, RIM ще регистрира загуби и през това тримесечие, защото продължава преструктурирането и разработката на операционната система BlackBerry 10. последната се очаква на пазара през първото тримесечие на 2013 г.

"Очакваме натискът на операционните показатели върху компанията да се запазят до края на текущата финансова година на фона на растящата конкуренция, слабите продажби и увеличаващите се разходи, свързани с пускането на BlackBerry 10", се казва в съобщението на RIM.