Чешкият президент Вацлав Клаус бе хоспитализиран за медицински изследвания, след като мъж го нападна вчера с пластмасов пистолет при посещението му в град Храстава, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на чешки медии.

Първоначално бе съобщено, че президентът не е пострадал. На тържествена церемония по откриване на мост в Храстава неизвестен мъж премина охраната и се приближи до президента, като допря в него пластмасов пистолет и няколко пъти натисна спусъка. Пистолетът е от типа, който стреля с малки пластмасови топчета.

Охраната на президента не успя да реагира адекватно. Нападателят се опита да се скрие в тълпата, но бе хванат от местни полицаи на 200 метра от местопроизшествието. Той бе облечен в камуфлажни дрехи. Възрастта на извършителя е 26 години.

Той успя да каже пред журналисти, че политиците са слепи и глухи за нуждите на народа и че трябва да се направи нещо, за да бъдат заставени да се вслушат в исканията на хората.

Самият Клаус реагира спокойно, като отбеляза, че има много психичеси неуравновесени хора. След като нападателят бе задържан, президентът продължи да участва си в тържеството и да контактува с местни жители.

Чешкият телевизионен канал Прима успя да заснеме целия случай и нападението бе гледано във вечерните новини с всички подробности. Отбелязано бе, че ако в ръцете на нападателя е бил истински пистолет, то Клаус щял да бъде убит или тежко ранен.

От 1992 г. насам в Чехия са извършеи най-малко 16 нападения срещу местни политици, припомня БТА. Жертва на едно от тях бе премиерът Мирек Тополанек, който бе замерен с камъни през 2009 г. на предизборен митинг от група младежи.