Доларът поевтиня спрямо повечето основни валути, в следствие на спекулациите, че слабостта на пазара на труда в САЩ ще мотивира Фед да продължи с политиката си на стимули.

Зелените пари поевтиняха вчера, след като Бен Бернанке за пореден път се обяви в подкрепа на безпрецедентните покупки на облигации.

Междувременно, търсенето на евро се ограничава от очакваните данни за продажбите на дребно в еврозоната, които според прогнозите ще регистрират второ поредно месечно понижение, както и от предстоящата среща на ЕЦБ за лихвите в четвъртък.

Доларът се търгува при нива от 1.2910 рано тази сутрин, или повишение от 0.2% спрямо вчерашното му затваряне на щатските пазари.

Щатската валута се търгува при нива от 78.06 спрямо йената, като отчита минимално повишение от затварянето му при 77.99 късно снощи.

Азиатските индекси в лицето на MSCI Asia Pacific Index регистрираха ръст от 0.3% през днешния ден.

„Доларът ще продължи да се движи зигзагообразно“, коментира Томас Аверил, управляващ директор на Rochford Capital, цитиран от Bloomberg. “Икономическите опасения продължават да го подкрепят, докато принтирането на долари от Фед го обезценява“, допълва още специалиста.

По-нататъшна яснота в посоката на движение на долара ще внесат данните за заетостта в частния сектор. Докладът на АDP Employer Services се очаква утре да посочи разкриването на 140 000 нови работни места през септември, в сравнение с 201 000 месец по-рано.

Междувременно, правителството ще оповести официалните данни за заетостта и безработицата в най-голямата световна икономика в петък.

„Очакваме икономиката да продължи да расте“, обяви председателя на Фед. „Нашите опасения не са от рецесия, а от това, че ръстът ще продължи да е при нива, недостатъчни за създаване на нови работни места“, допълва още Бернанке.

Австралийският долар се понижи до 1.0315, или най-ниската му стойност от 11-ти септември насам. Това се случи след като централната банка на страната понижи нивото на лихвите с 25 базисни пункта до ниво от 3.25% на годишна база.

Решението отговори на широките очаквания на пазара и свали лихвите до най-ниското им ниво от 2009-та година насам.

Като основен мотив се сочи силното забавяне на световния ръст, както и забавянето на ръста на икономиката на на основния търговски партньор на страната – Китай.