Винпром Пещера налага нови тенденции и във винарството
„Винпром Пещера" представи новата си винарска изба, разположена на 700 кв. м. в град Съединение. Инвестицията за близо 4,5 милиона лева прибавя 2 млн. литра вино производствен капацитет за висококачествените червени и бели вина от най-новата серия на компанията - Domaine Peshtera.
Идеята за пускане на пазара на вината възниква след успешния гроздобер на реколта 2011 г. През декември миналата година Domaine Peshtera станаха факт, а сериозните им успехи, както на пазара, така и на множество престижни конкурси, водят съвсем естествено до взимането на решение за разширяване капацитета на производство. Първата копка за избата е направена в началото на април 2012 г. и е завършена тъкмо навреме за посрещане на реколта 2012 г.
Любопитен е фактът, че избата в Съединение е първият проект на отдела за научно-развойна дейност на компанията. „Винпром Пещера" е единствената в своя бранш, която инвестира в звено за научно-развойна дейност, а това е гаранция за поддържане на високо ниво на професионализъм и компетентност във всеки елемент от производствения процес. Всъщност резултатите от дейността на този отдел ще допринесат за развитието на технологиите в целия бранш.
Избата е разработена по запазена технология на „Винпром Пещера”, а по проекта са давали ценни напътствия и външни консултанти. Дизайнът пък е дело на архитект Едварт Христов. Всички съдове в съоръжението са български с изключение на италианската преса, една от най-модерните в света, както и на 6 производствени съда от престижната марка Джимар – единствени в България. Технологията на производство се следи от експертите на избата, както и от известният енолог Никола Вива, което е гаранция за световно качество и прецизен контрол.
Вината се правят по изключително модерна технология, с минимална намеса на човешката ръка. Преработката на гроздето е нежна и деликатна, с възможно най-малка агресия върху плода, за да се съхранят максимално неговите качества. Перфектната инсталация поддържа нужната температура на всеки етап от производството на виното, за да омекнат танините и да се получи добър баланс докато то отлежи. Бялото вино ферментира от 30 до 50 дни и с процесите на стабилизация е готово за около 3 месеца. Червените вина имат нужда от малко по-дълго време за балансиране и узряване, затова те са напълно готови след 9 месеца.
И тъй като експертите на „Винпром Пещера” вярват, че половината от майсторлъка във винарството е грижата за лозята (другата е в технологията и контрола), компанията инвестира милиони и днес има 15 000 собствени лозя, с които обезпечава производството си. Това е изключително предимство и именно на това се дължат качествата на вината. Строг контрол върху всеки елемент от засаждането през отглеждането, та до брането в точния момент на технологична зрялост на гроздето. Всяко лозе и сорт се замерват от експертите и беритбата започва не по график, а в момента, в който гроздето е в най-качествено зреене. Всеки винен дестилат се следи прецизно, като се правят се лабораторни замервания. Именно в Съединение се намира и лабораторията на „Винпром Пещера”, която е наистина най-модерната в страната.