Американският телевизионен канал ESPN излъчи документален филм за това как спортисти, които са заработили десетки милиони долари през кариерата си, в крайна сметка губят всичките си пари.

Причините за това са познати - разточителни разходи, детска издръжка, неуспешни бизнес начинания. По-различното този път е, че самите спортисти разказват за тях.

В интервютата с тях има горчивина, обвинения, тъга, съжаление, както и няколко скандални цитата за това как са се случили нещата.

Ето ги и тях, подбрани от Business Insider:

„Купих си яхта, огромна къща, няколко коли. Това не е 1 млн. долара, това са 7 млн. долара“, казва Кийт Маккантс, бивш състезател по американски футбол.

„Мога да ви гарантирам, че съм похарчил 1 млн. долара за бижута“ - Андре Райзън, бивш състезател по американски футбол.

Състезателят по американски футбол Рокет Исмаил е изгубил сериозна част от парите си в редица неуспешни бизнес начинания, между които машина за телефонни карти, филм, магазин за калиграфски пособия и звукозаписно студио.

„След като бях освободен от отбора постигнах споразумение да ми изплатят 60 000 долара заради контузията. Шест от тях отидoхa при жена ми за детска издръжка. Взех останалите 54 000 и платих 50 000 долара в брой за нов Hummer. Просто трябваше да го имам“ - Лион Сиърси, бивш състезател по американски футбол.

„Роднините и приятелите те съсипват повече от всеки друг“ - Кийт Маккантс.

„В различни периоди се грижех за между 25 и 50 семейства“ - Бърни Косар, бивш състезател по американски футбол.

„Те знаеха деня, в който се плаща заплатата. Знаеха го по-добре от мен. Бяха си го оградили на календара.“ - Лион Сиърси.

Спомням си, че в един момент осъзнах, че имам около 60 различни мобилни телефона, а знам, че използвам само един“ - Бърни Косар.

Боксьорът Ивандър Холифийлд плаща стотици хиляди долари годишно, за да издържа 11-те деца, които има от девет различни жени.

Има клиенти, които буквално притежаваха по шест къщи за родители, приятели и т.н. Те ги купуваха и плащаха ипотеките по всичките къщи. Когато обаче кариерата им приключи какво ще направят? Ще се обадят и ще кажат „време е да се изнасяте“ - Ед Бутовски, финансов консултант.

„Всички ние си мислим, че ще играем и това ще продължава вечно“ - Ед Салисбъри, бивш състезател по американски футбол.

„Цялата тази история с фалита се оказа всяко зло за добро. Когато хората не мислят, че имаш пари, не ти се обаждат толкова често. В това число и роднините.“ Бърни Косар.