Според американско проучване идеалната парола за интернет потребителите съдържа най-малко осем символа и представлява смес от цифри, букви и символи. За нещастие, повечето хора не се спират на този вариант.

Според изследване на SecurityCoverage, ако вашата парола съдържа шест букви, например abcdef, тя може да бъде разбита от интренет пиратите за не повече от десет минути.

Парола със същата дължина, която обаче съдържа букви, цифри и символи, може да увеличи трудността и един хакер ще има нужда от 16 дни за същото.

Осем знака вече допълват идеалната формула. Ако паролата при това се състои от цифри, букви и символи, времето за разбиването й се увеличава средно на 463 дни, време, което едва ли някой ще отдели, само за да има достъп до личните ви данни.

„Хората не са внимателни, защото не осъзнават опасността“, коментира вицепрезидентът на SecurityCoverage. „Да си спомним изтичането на 6 млн. пароли на потребители на LinkedIn през юни. Голяма част от тях са съдържали link или 12345. Като професионалист в сферата на информационната сигурност, имам желание да крещя!“

Проучването на SecurityCoverage показа също, че средностатистическият интернет потребител посещава 25 сайта, за които се нуждае от парола. 33% от потребителите използват една и съща парола навсякъде.

Сред фрапиращите случаи има и такъв, при който хакер проникна в Банката на Франция с парола 123456.

След всичко това, може би следва да се замислите за своята сигурност в интернет.