76% от българите правят зимнина
След като дълги години българите се отказваха да затварят буркани, през тази година зимнината се завърна. 76% от домакинства правят туршии и компоти, показва проучване.
Въпреки по-високите цени на зеленчуците тази есен, зимнината е абсолютният хит на сезон 2012. Буркани затварят както бедните, така и заможните.
Според Мила Минковска, управител на фирма за консервирани храни, климатът в България е топъл и през по-голямата част от годината нашенците ядат пресни плодове, но затварят в буркани всичко, което остане за зимата.
Тази година ще има поскъпване на консервите поради поскъпването на абсолютно всички суровини за приготвянето и транспортирането им, съобщи ТВ7.
Минковска е сигурна в качеството на българския продукт, защото има добър контрол на суровините, които се използват в процеса на производство. Според нея, българските купешки консерви не отстъпват на чуждите.
Един от основните проблеми за България остава големият процент чужди плодове и зеленчуци на пазара. Минковска обясни, че съседните страни имат държавни субсидии и крайният им продукт излиза по-евтин и с по-добро качество от българския.
Тя призна, че за производството на консерви нейната фирма използва главно продукти от Македония и Гърция.