Притежателите на милиардни състояния, компютърни гении и легенди на световната търговия, всички тези величествени фигури, някога са били деца. Дали са усещали, че бъдещето им готви нещо голямо? Или са играли обикновени игри и са имали най- нормални мечти? Нека видим как са започнали настоящите звезди на бизнеса:

Уорън Бъфет

На 6 години: продава шест бутилки Coca-Cola

На 82 години: притежава състояние от 46 млрд. долара

Пет цента- толкова е печалбата, която получава легендарният инвеститор от продажбата на шест бутилки Coca-Cola, купени от магазина за 25 цента и продадени на 30, когато е шестгодишен. Истинското приобщаване на Бъфет към света на бизнеса започва на 11 години, когато купува шест акции на петролната компания Cities Service по 38 долара всяка. Три са за него, а три за сестра му. Продава го, когато цената им е 40 долара. Явно Уорън Бъфет отрано е размишлявал за пари, защото според биографа му Роджър Ливинщайн (Buffett: The Making of an American Capitalist) на около 20-годишна възраст, бъдещият милиардер вече имал лични спестявания около 9 800 долара. По-нататък този начален капитал е преумножен с невероятни темпове.

Бил Гейтс

На 12 години: продава програма за съставяне на училищни графици

На 57 години: притежава състояние от 66 млрд. долара

Първите самостоятелно спечелени пари на Бил Гейтс са 4 200 долара, които получава за разработване на програма за съставяне на училищни графици в собственото си училище в Сиатъл. По това време родителите на Гейтс плащат по 5 000 долара на учебна година в престижното частно училище. За сравнение таксата за Харвард в тези времена е 1 760 долара.

Истинската стойност на сделката обаче е правото, което получават Гейтс и неговия партньор Пол Алън, за неограничен достъп до училищния компютър General Electric (компютрите по това време са невероятно скъпи). Способностите на Гейтс в програмирането му отварят пътя към богатството и го превръщат в жива легенда.

Стив Джобс

На 17 години: аниматор

На 55 години: притежава състояние от 8.3 млрд. долара

Според биографията на Джобс от Уолтър Айзъксън бъдещият милиардер печелил по 3 долара на час, когато заедно с приятели, сред които и бъдещият му партньор Стив Уозняк, развличал деца. „Беше горещо, костюмите бяха тежки, а сред децата се случваха някои толкова противни, че ръцете ме сърбяха да ги ударя“, разказва по-късно Джобс. За да работи като аниматор, той трябвало да си вземе отпуска от HP. Сред заниманията по пътя към богатството, Стив Джобс завива болтове, разнася вестници и работи в магазин за електроника.

Майкъл Дел

На 16 години: продава абонаменти за вестници

На 47 години: притежава състояние от 15.9 млрд. долара

2000 долара спечелва Дел от продажбата на марки. „Уговорих се с няколко души да ми поверят продажбата на техните марки. После публикувах обява „Марките на Дел“ в популярно по това време издание за филателисти, напечатах с един пръст (по това време нямах компютър и не умеех да печатам) 12 страници каталог и го разпратих където мога“, спомня си създателят на Dell пред Катрин Фредман, авторка на „Дел без посредници“. На 16 години той продава абонаменти за The Houston Post. Дел е още ученик и по думите му „учението стана пречка за получаване на стабилни доходи“. „Веднъж учителката, която ни преподаваше история и икономика, ни даде задача, за която трябваше да посочим данните от своите данъчни декларации“, спомня си милиардерът. „Моят доход тогава беше около 18 000 долара годишно. Първоначално учителката поправи цифрата, решавайки, че съм пропуснал запетаята. Когато й обясних, че няма никаква грешка, тя изпадна в потрес“.

Рупърт Мърдок

На 8 години: продава заешка кожа

На 79 години: притежава състояние от 8.3 млрд. долара

Първата сделка на Мърдок, някъде през 30-те години на миналия век, е на стойност шест пенса. Той продава заешка кожа от фермата на баща си в Нов Южен Уелс, Австралия. По това време ловът на зайци и одирането на кожи било умение, което всеки почтен мъж трябвало да владее. Мърдок обаче не бил привлечен и оставил сестра му да свърши цялата работа, а после уредил сделката. За труда той платил един пенс на сестра си, а останалите пет запазил за себе си.

Ингвар Кампрад

На 5 години: продава кибрити

На 86 години: притежава състояние от 41.7млрд. долара

Пет ере печалбата, която младият бъдещ основател на IKEA, получава от продажбата на кибрити. Помага му леля му, която купува сто кутийки и му ги праща от Стокхолм. Дори в преклонна възраст, предприемачът не зе абравил, че лелята не му взела пари за пощенската пратка. Младият Кампард продава стоката си по 1 и 2 ерве, а някои дори и по 5. „Още помня каква радост изпитах. Все пак бях на пет години“, спомня си той в „Сага за IKEA” на Бертил Торекул. Следва търговия с коледни картички и семена, а по-късно и с писалки, които поръчва от Париж. Истинската предприемаческа дейност на Кампард обаче започва със заемен капитал. Той тегли 50 крони (което се равнява на 63 долара) от банка в Лиаторп, като по думите му „мениджърът просто не устоя на умоляващия поглед на сините ми очи“.

Ричард Брансън

На 14 години: развъжда папагали

На 61 години: притежава състояние от 4.2 млрд. долара

Първото бизнес начинание на Брансън му носи разочарование. Заедно със свой приятел той решава да посади 400 семена за коледни елхи и след година, когато дърветата пораснат, да ги продаде по 2 лири всяка, или общо- печалба от 800 лири. Годината обаче отминава и се оказва, че почти всички семена са изядени от зайците. Едва, едва; тук-там израства по някое хилаво растение. Двете момчета решават да си отмъстят и след поголовен лов, продават уловените зайци на месарски магазин. Получават по шилинг на парче, което разбира се е далече от мечтаните 800 лири. След това Брансън се заема да развъжда папагали, но явно надценява местното търсене. Един ден майка му му праща писмо в училище, в което обяснява, че папагалите били изядени от плъх. Години по-късно тя му признала, че просто й било дошло до гуша от грижите за питомците и оставила вратичката на клетката отворена. Когато папагалите излетели, просто не си направила труда да ги търси.