Кредитен рейтинг в личен план - това е нова за България методология, която ще позволява на всеки да определи своя кредитен рейтинг, който се движи в една скала между "лош" и "отличен". Това каза финансовият анализатор Тихомир Тошев пред БНР. И допълни - това е огледало на финансовото състояние на всяко едно домакинство, защото показва дали не сте прекалили много със задлъжнялостта.

„През последните години кредитната култура на българина за почна да се повишава. Мисля, че си извадихме положителни уроци от кредитния бум през 2005-2008 г.- смята Тошев.

Но от друга страна пазарът става активен откъм кредити отново. Ние виждаме завръщане на рекламирането и промоциите по жилищни кредити; бързите кредити набират много голяма сила; лизингът започва да се опитва да възстановява своя пазар.

И тогава, когато се чувстваме изкушени да ползваме някакво кредитиране, е добре да преценим и да видим дали можем реално да си го позволим и дали няма да направим грешната стъпка и да прескочим нашите възможности, след което да се окажем в графата лоши кредити“.

По въпроса за новия данък върху лихвите по влоговете Тихомир Тошев каза: Аз мисля, че разчетите, че в държавата ще влязат 130 -140 милиона от този данък, няма да се окажат толкова верни. Хората ще започнат да влагат част от тези средства в собствени бизнес начинания. Обсъждане нямаше, а беше добре да се чуе мнението на всички групи, които имат какво да кажат по темата.