На 443 пункта при максимални 750 се равнява средният кредитен рейтинг на българина, обяви на пресконференция днес Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център. Показателят попада в графата добър и се изчислява на база индивидуалните данни за семейно положение, местоживеене, възраст, стаж, доходи, собственост, задлъжнялост и др.

„Кредитният рейтинг на българина като цяло е добър”, коментира Тихомир Тошев, Изпълнителен директор на КредитЦентър и Управител на CreditPoint. „Това означава, че повечето българи не са прекалили със задлъжнялостта по време на кредитния бум 2005 – 2008г. и са успели да запазят финансовата стабилност на семейството. От друга страна се вижда, че средния българин е далече от възможността да ползва по-големи по размер кредити, както и, че ползването на повече на брои и различни кредитни продукти може лесно да му създаде финансови проблеми ”, добавя Тошев.

Средно сънародниците ни могат да изтеглят ипотечен кредит от 34 000 евро, като тези в големите градове могат да получат средно 42 000 евро, докато жителите на малките населени места рядко надскачат възможността за финансиране над 23 000 евро.

Средният размер на потребителските кредити, които българинът може да изтегли без това да има последици за финансовата му стабилност е около 3 800 евро. Според данните на www.creditpoint.bg средният за страната допустим лимит на кредитна карта е 750 евро, като в големите градове достига 1 000 евро. Горната граница на кредитните карти на живеещите в малките населени места е около 250 евро.

Кредитният рейтинг е изчислен на база на информацията от 1000 попълнени форми на хора от цялата страна. На сайта www.creditpoint.bg всеки може да следи сам своя кредитен рейтинг без да се регистрира.

„ Съветваме хората да следят редовно движението на своя рейтинг и когато той падне под 350 пункта, да потърсят съвета на специалист, с когото да обсъдят възможностите за стабилизиране на своя финансов статус. В повечето случаи те се справят с плащането на ежедневните си разходи, но е по-разумно да не ползват кредитни продукти, особено при високи лихви и по-дълги срокове.” , посъветва Тошев при представяне на новата услуга “CreditPoint сертификат”.

Проектът Credit Point е базиран онлайн, което позволява на трите страни - клиент, консултант и финансова институция да обменят информация в реално време. На сайта, на който може да се изтегли сертификата, ще се съдържа информация какви кредитни продукти можете да ползвате, техните препоръчителни лимити и информация за кредитния ви рейтинг към момента на измерването му.Първата банка-партньор на Credit Point e УниКредит Булбанк.

Според статистиката по-висок – между 451 и 600 пункта е средният кредитен рейтинг на 13.07% от хората. Едва около 6% имат висок рейтинг – между 601 и 750 пункта.