Най-богатият човек в историята на света - Малийският цар Манса Мъса Първи е чернокож. Той е царувал от 1280 до 1337 година и контролирал почти половината от световните запаси на сол и злато. С отчетена инфлация неговите пари днес се равняват на 400 млрд. долара.

Вижте кои са най-богатите чернокожи днес:

Бонус извън класацията

Те не са сред най-богатите, но са сред най-популярните лица в света:

Тайгър Уудс – най-богатият спортист с 550 млн. долара

Пи Диди – 500 млн. долара

Майкъл Джордан – 500 млн. долара

Джей Зи – 475 млн. долара

Бил Козби – 350 млн. долара

7. Майкъл Лий-Чин – 1 млрд. долара

Израснал е в Ямайка. Майка му била дистрибуторка на Avon, а баща му работел в супермаркет. Печели стипендия за университет в Канада. Неговата инвестиционна фирма AIC днес контролира активи за 6 млрд. долара.

6. Мо Ибрахим – 1.1 млрд. долара

Роден е в Судан и е основател на Celtel – най-големият мобилен оператор в Африка с 24 милиона абонати в 14 държави. През 2005 година той продаде компанията за 3.4 млрд. долара.

5. Опра Уинфри – 2.7 млрд. долара

Опра Уинфри е единственият чернокож представител на САЩ в топ 1000 на света.

4. Патрис Мотсепе – 2.7 млрд. долара

Когато цените на златото ударили дъното през 1977 година, той купил няколко златни мини в Южна Африка. Днес неговата компания African Rainbow Minerals има приходи от милиарди долари на година.

3. Майк Аденуга – 4.3 млрд. долара

Нигериецът проби в петролния бизнес след като получи много доходоносни правителствени контракти за добив от неговия добър приятел – президента на Нигерия. Днес неговата компания Conoil произвежда 100 000 барела на ден. Той притежава и телекомуникационната компания Globacon, която има 25 милиона абоната в 4 държави в Африка.

2. Аико Данготе – 11.2 млрд. долара

Неговата Dangote Group е най-голямата компания в Нигерия – има 1.7 млрд. долара годишни приходи и 11 000 служители в Западна Африка.

1. Мохамед Ал Амуди – 12.5 млрд. долара

Той е наполовина етиопец и наполовина саудитец. Притежава около 70% от запасите на злато в Етиопия и произвежда около 4 тона злато на година. Започнал е кариерата си с имотни сделки в Саудитска Арабия.