Министерският съвет прие Национален план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства, включително на електрическата мобилност, в България за периода 2012-2014 г., съобщиха от правителствената информационна служба.

Планът е насочен към стимулиране на производството на електрически и други екологични превозни средства в България, включително на окомплектоващи изделия и части за тях. Освен това се предвижда да се насърчи чрез финансова подкрепа научноизследователската и развойната дейности за развитие на екологичните превозни средства и системи за зареждане, както и да се стимулира потреблението и търсенето на новите екологични превозни средства.

Предвижда се ускорено изграждане на зарядна инфраструктура за електрически и хибридни автомобили.

По ОП „Конкурентоспособност” е осигурена финансова подкрепа за развитие на стартиращи иновативни предприятия.

Въвеждат се преференциални такси при първоначална регистрация и регламентиране на категориите електромобили.

„Развитието на електрическата мобилност се вписва изцяло в модела за икономическо развитие на страната, според който устойчивият растеж ще се базира на сектори с висок интензитет на иновациите.

Навлизането на електромобилите ще осигури изпълнението и на приетите цели в областта на климата и енергията. Екологичните превозни средства ще гарантират устойчиво бъдеще на транспорта и ще намалят неговата зависимост от изкопаемите горива. Така ще намалеят емисиите на парникови газове, съществена част от които се дължат на този сектор“, се казва в съобщението на правителството.