Европейските консервативни партии призоваха за засилване на солидарността между страните членки на ЕС, за да се излезе от икономическата криза.

Пред делегати на конгреса на Европейската народна партия в Букурещ председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви, че "ЕС не е в основата на проблемите, но е необходима за решаването част".

"Илюзия е да се мисли, че един общ пазар може да се развива, щом едни членове процъфтяват, докато други страдат", каза той. "Ние имаме нужда от отговорност и солидарност, от дисциплина и сближаване", каза още той и подчерта колко е важно да се спазват европейските правила.

Германският канцлер Ангела Меркел, от своя страна, призова за "икономика, която мисли за бъдещето", похвали реформите, които провеждат Гърция, Португалия, Испания, както и страните от Централна и Източна Европа, за оздравяване на техните публични финанси.

"Тези реформи не винаги са популярни, но решението е да останем единни", подчерта тя. "Ние можем да научим един урок за кризата и това е, че за нашия успех е необходима по-голяма интеграция", посочи от своя страна испанският премиер Мариано Рахой.

Напредъкът на нашите страни е свързан с волята да се изправим в общ фронт пред предизвикателствата в момент, каза той.

Форумът в Букурещ се провежда в навечерието на среща на върха в четвъртък и петък в Брюксел на тема банковия контрол и засилване на валутния съюз, съобщи БГНЕС.