Mинистърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев е разпоредил шефът на фирма „Трафоелектроинвест" Марин Ангелов да бъде уволнен до края на деня.

Причината е изпратеното от него писмо до кмета на Свищов относно изграждането на „високоволтова линия за осигуряване на връзка на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ „Белене".

По-рано днес Синята коалиция оповести това писмото, в което се иска да се осигури трасе през общински имоти за далекопровод от 400 киловолта за осигуряване на връзката на бъдещи мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ „Белене”.

Това даде повод на сините да заявят, че ГЕРБ и БСП тайно строят ”Белене”. НЕК постепенно изгражда инфраструктурата за "Белене", заявиха от Синята коалиция.

По думите на Делян Добрев това писмо представлява саботаж срещу българското правителство и срещу решението му да бъде спрян проектът АЕЦ „Белене”.

„Благодаря на Синята коалиция, че ни алармира за писмото от НЕК. Това писмо е факт и то е саботаж срещу българското правителство и затова съм разпоредил Марин Ангелов да бъде уволнен", заяви Делян Добрев.

Той се закани, че до понеделник ще бъдат открити останалите участници в тази инициатива:

„Ще бъдем безкомпромисни към всеки, който не се съобразява с волята на правителството за спиране на проекта АЕЦ "Белене", заяви Добрев

Министър Добрев съобщи още, че изпълнителнителните директори на НЕК Крум Анастасов и на БЕХ Михаил Андонов не са били информирани за писмото. Той бе категоричен, че инфраструктура за АЕЦ "Белене" не се строи.