"Парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум за АЕЦ "Белене", заяви президентът Росен Плевнелиев.

"Като президент и инженер търся винаги логиката и смисъла и си задавам елементарни въпроси. Например - имаме над 500 хиляди валидни подписа за референдум. Следователно трябва да направим референдум. Иначе - ще нанесем удар по демокрацията в България.

Вече практически сме в процедура по референдум. Но тогава защо в парламента ще се преговаря с появил се наскоро в последния момент фонд, който не е стратегически инвеститор", посочи Плевнелиев.

Според него правителството правилно поставя куп условия на неочаквано появилия се финансов инвеститор без никакъв опит в ядрената енергетика. "Трябва да се съобразим с хората – те искат референдум", каза президентът Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Миналата седмица изненадващо се появи мистериозен американски консорциум, пожелал да изгради с частни пари атомната централа, като министър Делян Добрев заведе в парламента негови представители.

Проекторешението за размразяване на проекта "Белене" и за преговори с инвеститора "Глобал Пауър" обаче все още не е гласувано от парламента.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е наредил на службите да проверят инвеститора и заяви по негов адрес, че ако депозира "200 млн. евро или долара", ще бъде приет.

Регионалният министър Лиляна Павлова съобщи в петък, че проверката на подписката за референдум за АЕЦ "Белене" приключи, резултатите са готови и внесени в Народното събрание. Броят на проверените подписи е 717 021. Коректните подписи са 543 639, което е над необходимите по закон 500 000 валидни подписи.

Сагата за АЕЦ "Белене" започва още през последните години на комунизма и само крахът на старата система спира нейното изграждане за неопределен период от време.

През 2006 г. е проведен търг, който е спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом". За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската RWE.

След идването на власт на ГЕРБ през лятото на 2009 г. проектът започна да буксува. Това стана причина за оттеглянето на RWE през 2009 г. "Росатом", убедени в това, че проектът е печеливш, предложиха на българската страна финансиране. Те също така доведоха и чуждестранни инвеститори в лицето на Fortum и Altran.

През ноември 2010 г. руснаците предложиха и твърда цена от 6.3 млрд. евро за централата, която, според техните изчисления, ще се изплати за по-малко от 20 години. Срокът на експлоатация на двата 1000 мегаватови блока на бъдещата централа е 60 години.

Въпреки това проектът беше замразен през март 2012 г. В началото на септември "Атомстройекспорт" увеличи претенциите си към НЕК до 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене". Делото ще се гледа от Международния арбитраж в Париж.