Вече виждам заглавията утре: „Католиците застават зад Обама; Ромни вечеря с богаташи”

Тази и много други закачки, размениха кандидатите за президент на САЩ Барак Обама и Мит Ромни, по време на гала-вечеря, организирана от Католическата църква в Северна Америка, в знаменитата нюйоркска зала Waldorf Astoria.

Формалното благотворително събитие е задължителна спирка на кандидатите за Белия дом, на всеки четири години и даде възможност на претендентите за поста да демонстрират почти приятелски отношения, на фона на една все по-ожесточена кампания.

Облечен в задължителния за вечерта черен фрак и бяла папийонка, кандидатът на републиканците и мултимилионер Мит Ромни заяви, че се радва, че най-накрая може да облече това, което той и съпругата му Ан, носят когато са си вкъщи, пише bTV.

Коментирайки широката и заможна публика пред себе си, Ромни заяви за опонента си:

„Човек се чуди, какво си мисли – толкова малко време, толкова много за преразпределяне” (бел. ред. - по повод данъчните предложения на Барак Обама за увеличаването на таксите върху богатите американци)

Републиканецът разкри и тайните си по подготовката за предизборните дебати:

„Въздържай се от алкохол в продължение на 65 години. След това намери най-големия сламен човек, който можеш да намериш и безмилостно го нападни. Голямото пиле беше съвсем неподготвен” (бел. ред. – по повод репликата му от първия дебат, когато Мит Ромни заяви, че ще спре субсидиите за държавните радио и телевизия, колкото и да обича Голямото пиле от Улица „Сезам”).

Относно вицепрезидентския дебат, който противопостави Джо Байдън, срещу политическия партньор на Мит Ромни Пол Райън кандидатът на републиканците заяви подигравателно:

„Надявах се г-н Обама да доведе и Джо Байдън със себе си – той се смее на всичко” (бел. ред. – по повод арогантната усмивка, която не напусна лицето на американския вицепрезидент по време на дебата).

От своя страна Барак Обама не остана длъжен на републиканците и с излизането си на сцената се обърна към публиката с думите:

„Моля заемете местата си, иначе Клинт Ийстууд ще започне да им крещи” (бел. ред. – по повод участието на холивудската звезда в конвенцията на републиканската партия през август).

Действащият американски президент не пропусна самокритично да се присмее на слабото си представяне по време на първия дебат:

„Сигурно сте забелязали колко енергичен бях по време на втория дебат. Бях много добре отпочинал след дългата приятна дрямка, която си позволих по време на първия.”

Относно странните втори имена, които имат двамата кандидати за президент на САЩ, Барак Обама заяви, че завижда на Уилард Мит Ромни, че използва средното си име, докато той – Барак Хюсеин Обама, „не може да се позволи това”.

Международните наблюдатели коментират, че това е първото и последно събитие, на което двамата претенденти за Белия дом могат да си позволят да не са открито враждебни един към друг пред камерите, преди изборите на 6 ноември.