Служители на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) са задържали престъпна група за данъчни измами, чийто членове са ощетили държавния бюджет с около 5.825 млн. лв., съобщава пресцентърът на МВР.

Престъпната група е задържана при операция, проведена на територията на София и Монтана.

В процеса на разследване е изяснено, че организираната престъпна група е изградила схема с участието на "липсващи търговци", "буфери" и "брокери" и така е избягвано плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

Антимафиотите в Монтана образували досъдебно производство, под наблюдението на Специализираната прокуратура.

В хода на работата по случая разследващите достигнали до шестима основни "играчи" в престъпната схема - Й.Г. (63 г.), Л.К. (58 г.), с регистрации в МВР за множество документни измами, П.П. (41г.), регистриран за кражби и измами, 43-годишната С.И. (43 г.), Н.Г. (25 г.), всичките от Монтана и Е.Я.(55 г.) от София, криминално проявен за документно престъпление.

При претърсванията на 14 адреса - офиси и жилища, са иззети много счетоводни документи, компютърни конфигурации, печати, флаш - памети, големи суми пари, приготвени за разплащане на поредни "фиктивни сделки" и други веществени доказателства.

Работата за документирането на престъпната дейност на групата продължава, допълват от МВР.