След като Ню Йорк Янкис отпаднаха срамно с 4:0 от Детройт Тайгърс в плейофите на бейзболната лига на САЩ, спекулациите, че звездата на Янките Алекс Родригез е изиграл последния си мач в популярната раирана униформа се засилват.

Дори и ако Янките намерят отбор, които иска да притежава Родригез, големият проблем са 114-те млн. долара, които той има да получава по договора си и това колко ще трябва да плати настоящия му отбор.

Според ESPN.com, които са разговярали с няколко генерални мениджъри на отбори от бейзболната лига, ако Родригез беше свободен агент, той вероятно щеше да получи договор за една година на стойност 5 млн. долара.

Боб Найтингейл от USA Today също е говорил с няколко генерални мениджъри, които са оценили Родригез на между 7 и 10 млн. долара.

Ако някой отбор пък смята, че може да извлече два добри сезона от Родригез тази сума става двойна. Нито един отбор, които иска да има Родригез няма да е склонен да плати повече от това.

Това означава, че Янките ще трябва да преглътнат плащането на между 94 и 109 млн. долара само, за да се освободят от него. Те със сигурност могат да си го позволят, но вероятно ще е по-лесно да го задържат и да се надяват на най-доброто.

Алекс Родригез има да получава 114 млн. долара заплати в следващите пет години. Янките все още му дължат и 4 млн. долара от бонуса за подписване на договора в размер на 10 млн. долара. Родригез също така може да получи до 30 млн. долара, ако постигне определен брой хоумръни.