Пакистан не спечели нито един медал на Олимпийските игри в Лондон, но може де се гордее със световните си рекорди по изпичане на хляб чапати, пеене на националния химн и теглене на камионетка с мустак, съобщи БТА, като се позовава на AFP.

Те бяха регистрирани през уикенда в рамките на едноседмичен младежки фестивал в Лахор и в присъствието на представител на "Книгата на рекордите Гинес".

Първият рекорд бе поставен на Националния стадион по хокей на трева в Лахор, където 42 813 души се събраха и изпяха националния химн. Така бе подобрен предишният рекорд, регистриран в Индия от 15 243 участници.

Мохамад Манша подобри рекорда по изпичане на чапати - хляб без мая, който е традиционен за тази част на света.

Бяха му нужни 3 минути и 14 секунди, за да омеси и изпече три хляба чапати. 12-годишният Менек Гюл успя за 45 секунди да подреди с една ръка всички фигури на шахматната дъска.

Досега не бяха правени опити за постижения в тези три "дисциплини" под контрола на представители на "Книгата на рекордите Гинес".

Ахмед Амин Бодла пък подобри регистриран официално рекорд - за три минути той нанесе 616 удара с крак от сферата на бойните изкуства върху сак, напомнящ боксова круша.

Ударите са с 4 повече, в сравнение с предишния рекорд, поставен от друг пакистанец.

Мохамад Науман успя да инсталира електрически контакт за 35 секунди, а приветстваният от тълпата Сади Мухамад постави рекорд, като с мустака си изтегли 1.7-тонна камионетка на разстояние 60.3 метра.

Даниъл Гил и Мохамад Ризван подобриха рекорда по подаване на футболна топка с глава - те направиха 335 подавания за 3 минути и 45 секунди.