"Обещавам пред представителите на бизнеса от България, че албанското правителство ще направи всичко възможно българските проекти да имат успех в Албания”. С тези думи албанският премиер Сали Бериша приветства участниците в българо-албанския икономически форум. Форумът е в рамките на официалната визита на българския правителствен ръководител и водената от него делегация в Тирана, съобщи правителствената информационна служба.

„Албания предлага за всеки инвеститор огромни възможности”, подчерта на форума г-н Бериша и допълни, че страната му е богата на минерални залежи, злато и платина, както и залежи на нефт. По думите му в нея може да се регистрира бизнес с 1 евро за 30 минути. Скоро това щяло да става и през интернет.

Пред бизнеса премиерът на България Бойко Борисов изрази надежда, че албанската страна много скоро ще получи пътна карта за присъединяване към Европейския съюз. Това, по думите на Борисов, „ще принуди и нашите приятели и съседи да проявят активност и за присъединяването им към структурите НАТО и Евросъюза”.

„В България никой не вярваше, че ще построим магистрали“, заяви премиерът. "Колкото повече пътувам и опознавам Балканите, толкова повече си мисля дали умишлено не сме държани в миналото без инфраструктура - не е нормално между столиците на нашите държави да се пътува над десет часа, пътищата да са в безобразно състояние", добави той, цитиран от "Фокус".

Вчера той предложи Албания да изнася битум за България за строителството на пътища.

Премиерът каза още на бизнесмените, че общи транспортни коридори трябва да свързват държавите от Балканския и Черноморския регион. Коридор № 8 на Балканите можело да бъде изграден по същия начин, по който България и Румъния направили Дунав мост 2.

"Както колегата Сали Бериша каза – особено „Марица” и „Струма” са изключително важни и за Албания. Те са естествените системи, които в най-скоро време, аз съм убеден, било чрез предприсъединителните фондове, било – ставайки членове на ЕС, между България, Македония и Албания Коридор № 8 ще стане", добави Борисов.

Той каза още, че когато магистрала „Струма” и Коридор № 8 са готови, това означава, че от Тирана през Скопие "може да идат на Дунав мост 2, може да слизат на пристанището в Солун, може да идат до Истанбул или по „Тракия” до нашето пристанище на Черно море – Бургас".

"Направим ли си жп линиите и магистралите, Балканите ще изглеждат по друг начин. Толкова много стоки, бизнес, които нашите компании може да правят, но с какво ще ги докарате до България или обратно", коментира премиерът.

За първите шест месеца на 2012 г. Албания заема 44-то място в българския износ и 56-то в българския внос. Според официалната албанска статистика в последните 2-3 години България заема 8-мо-9-то място по обем на албанския износ. По обем на вноса в Албания, България се нарежда на 11-то място по тонаж и на 15-то място по стойност на изнесената продукция.