Властите в Китай обявиха плановете си за строителство на най-голямото летище в света Beijing Daxing International Airport, съобщава руската информационна агенция РБК.

Площта на съоръжението ще бъде 54 кв. км, а самата сграда ще може да обслужва над 130 млн. пътници годишно, т. е. 23 млн. повече, отколкото приемат лондонското летище „Хийтроу“ и „Джон Кенеди“ в Ню Йорк в момента.

Beijing Daxing International Airport ще се разполага на 50 км югозападно от Пекин в град Дасин, а за връзка с града ще бъде построена високоскоростна магистрала и нова железопътна линия, които, както и самото летище, ще бъдат завършени през 2015 г.

Плановете на Beijing Daxing International Airport показват, че то ще е съотносимо по размери с най-големия остров от Бермудит; ше предлага девет писти и на пълен капацитет ще може да обслужи 200 млн. души годишно.

Китай е световен рекордьор по население и гражданите му обичат да пътешестват, така че Пекин се старае да се подготви за непрекъснато повишаващия се брой въздушни превози. През следващите четири-пет години страната планира да увеличи летищата си с още 230.