Президентът на САЩ Барак Обама гласува предсрочно и стана първият американски държавен глава, който гласува преди деня на изборите, съобщиха ИТАР-ТАСС и ДПА.

Обама гласува в Чикаго. Когато на влизане в избирателната секция беше помолен да представи документ за самоличност, той се пошегува, казвайки: "Тъкмо се радвам, че поднових шофьорската си книжка."

Президентът призова избирателите да не чакат 6 ноември, а да се възползват от законодателството в някои щати, което позволява по-ранно гласуване.

"В цялата страна виждаме, че много хора гласуват предсрочно, което означава, че не трябва да пресмяташ дали е нужно да се освободиш от работа, да пресмяташ как да вземеш децата и все пак да пуснеш бюлетината си. Ако нещо се случи в изборния ден, ти вече ще си се погрижил за това", каза Обама, цитиран от БТА.

Републиканският кандидат за президент на САЩ Мит Ромни прекара вчерашния ден в предизборни изяви в Охайо, който е един от ключовите щати за изхода от изборите.

Според последните социологически проучвания, Обама и Ромни се ползват с почти еднаква подкрепа от избирателите. Допитване на в. "Вашингтон пост" и телевизия ABC сочи, че за кандидата на републиканците биха гласували 49% от анкетираните, а за президента демократ - 48%.

Проучване на Асошиейтед прес и Джи Еф Кей прогнозира 47% за Ромни и 45% за Обама. Допитване на Reuters и Ipsos показва 47% за републиканеца и 46% за демократа, отбелязва ИТАР-ТАСС.