Нова протестна вълна заля снощи Италия и Испания. Хиляди се включиха в протест срещу мерките за икономии в испанската столица Мадрид. В Италия демонстрациите бяха придружени от сблъсъци с полицията.

Хиляди испанци от цялата страна, повечето членове на движението "Възмутените", се събраха на поредно шествие пред парламента в Мадрид срещу бюджетните съкращения и повишаването на данъците, въведени от правителството на премиера Мариано Рахой.

Демонстрантите обърнаха гръб на парламентарната сграда, докато пазеха минута мълчание, а след това скандираха "Оставка" със свити в юмруци ръце, съобщи ТВ7.

По-рано през деня 3000 полицаи също протестираха срещу мерките на правителството за икономии. Тази година те няма да получат традиционните си коледни премии. В Барселона протест на пенсионери - членове на движението "Възмутените", завърши със сблъсъци с органите на реда.

Правителството на премиера Мариано Рахой планира съкращения на разходите на стойност 40 млрд. евро за следващата година. Целта е да се избегне искането на финансова помощ от Европейския съюз (ЕС). Последните данни сочат, че 1/4 от хората в Испания са без работа.

Десетки хиляди протестиращи, повечето младежи, изпълниха и центъра на Рим. Демонстрантите замеряха с яйца, бутилки и бомбички филиалите на италиански банки. "Заедно с Европа, която се бунтува, да изгоним правителството на Монти" – това се четеше на огромен банер начело на колоната.

Над участниците в похода се издигаха чучела на Марио Монти, Ангела Меркел и Барак Обама. Сблъсъци между полиция и протестиращи избухнаха и в северния италиански град Рива дел Гарда, където премиерът Марио Монти трябваше да изнесе реч.

Икономическата криза в страната доведе до увеличаване на данъците, намаляване на държавните разходи, безработица и замразяване на заплатите. Очаква се италианската икономика да се свие с още близо 2.5% тази година.