Тютюнопроизводителите ще могат да получават средства по европейски програми. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов на изнесено заседание на Консултативния съвет по тютюна, което се проведе в граничното село Бенковски.

Досега производителите на тютюн получаваха средства по схемата на националните доплащания. Правителството е постигнало съгласие с Брюксел от 2014 г. те да бъдат субсидирани с европейски средства.

Освен това към районите, където се отглежда тютюн, ще бъдат насочени и допълнителни европейски средства за инфраструктура и осигуряване на алтернативна заетост.

Досега Европейският съюз отказваше да субсидира тютюна у нас, въпреки че в България живеят половината от всички производителите на тютюн в Европа.

При водените разговори за следващия програмен период от 2014 до 2020 г. е постигнато съгласие, че е необходима нова схема за подпомагане в земеделието и стопаните ще са част от нея.

Опасността ориенталските тютюни да бъдат забранени при производството на цигари вече е отпаднала, каза още министър Найденов. Така поминъкът на близо 200 000 души у нас ще бъде запазен.

Сумата е договорена с Националната асоциация на тютюнопроизводителите и гарантира, че и през следващата година стопаните ще получат допълнителни средства в размер не по-малък от тазгодишния. На консултативния съвет се дебатираха и изкупните цени на тютюневата реколта.

В началото на кампанията цената при ориенталските тютюни е между 8 и 10 лева за килограм, докато през миналата година тя беше между 5 и 6 лева, съобщи БНТ.