Източното крайбрежие на Съединените щати бавно се връща към нормалния ритъм на живот, нарушен заради урагана Санди, която отне живота на над 40 души. Летищата "Джей Еф Кей" и "Нюарк", правителствени служби, училища и Нюйоркската фондова борса ще бъдат отворени отново днес, след като два дни не работиха.

Метрото в Ню Йорк обаче няма да работи. 8 милиона души в различни щати са без ток. Според властите, ще минат дни преди транспортът и електроснабдяването да бъдат възстановени напълно.

В Муначи - Ню Джърси, след Санди животът на много хора трябва да започне отначало. Десетки жители на градчето прекараха нощта по домовете си, напълно блокирани от водата, заляла улиците. Екипи на Националната гвардия успяха да ги извадят от къщите им с помощта на лодки.

Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи описа ситуацията в най-пострадалия щат като като "пълна разруха". "Нямам думи да опиша това, което толкова много жители на Ню Джърси преживяха през последните 24 часа и това, с което ще трябва да се преборят през следващите дни, седмици и месеци", казва Кристи.

Днес президентът Барак Обама ще посети Ню Джърси, за да види лично мащаба на разрушенията. Преди това в щаба на Червения кръст във Вашингтон Обама предупреди, че бурята все още продължава да вилнее на север и рискът от наводнения и спиране на тока остава. Той призова съгражданите си да следят ситуацията внимателно.

В Ню Йорк вече се оценяват щетите от преминаването на Санди. За мощта на бурята говори 51-метров танкер, изхвърлен на брега. Жертвите на бурята само там са 22, посочва БНТ.

Кметът Блумбърг посети Куинс, където вчера изгоряха близо 100 жилища. Заради наводнените улици пожарникарите не успяха да потушат пламъците навреме. След като най-лошото отмина обаче, животът продължава с усилия за бързо възстановяване и надежда.