Ураганът Санди може да причини забавяне на икономиката на САЩ и поскъпване на бензина през идните месеци, информира AP.

Очаква се щетите от стихията да са на стойност 20 млрд. долара, а загубите за бизнеса - още между 10 и 30 млрд. долара, съобщиха от БТА, като се позовават на IHS Global Insight.

Това би могло да "изяде" около 0.6 процентни пункта от икономическия растеж на САЩ за тримесечието октомври-декември, твърди компанията.

Бурята остави без ток над 8 млн. домакинства, спря работата на 70% от петролните рафинерии по източното крайбрежие и нанесе неочаквани щети в района на Ню Йорк, който произвежда около 10% от американския брутен вътрешен продукт (БВП), посочва АП.

Това е един от десетте най-разрушителни урагани, опустошавали някога територията на САЩ, съобщи AFP.

Експерти на специализираната компания Eqecat оценяват преките и косвените щети от преминаването на Санди по източното крайбрежие на САЩ на между 30 до 50 млрд. долара.

Големият интервал в оценката на загубите се дължи на факта, че засега не са известни косвените щети, понесени от предприятията от блокирането на тяхната дейност в пострадалите райони, обясняват от компанията.

Значителна част от тези щети ще бъдат включени в искове към застрахователните компании, посочва рейтинговата компания Fitch Ratings.

За сравнение, щетите, нанесени от урагана Айрийн през 2011 г., бяха оценени на 10 млрд. долара, а от Айк, който удари САЩ през 2008 г. - на 20 млрд. долара за икономиката, припомня Eqecat.

Ураганът Катрина, който опустоши Ню Орлиънс през 2005 г., струваше между 40 и 66 млрд. долара за покриване на нанесените щети, превръщайки се в най-скъпото бедствие в историята на природните катастрофи.

Президентът Барак Обама подчерта, че кризата не е приключила и обеща, че държавата ще направи всичко възможно да помогне на пострадалите.

"Бурята още не е приключила" предупреди Обама при непланирано посещение на централата на Червения кръст близо до Белия дом. Той заяви, че последствията от Санди са "покъртителни за цялата нация". "Америка е с вас", каза Обама на пострадалите и добави, че е заявил на правителствените координатори, които се борят с бедствието, че "няма оправдание за бездействие".

Санди започна да се придвижва на северозапад с фронт около 1300 км и застрашава да нанесе сериозни щети и в района на Чикаго, предаде ИТАР-ТАСС. В източните части на езерото Мичигън вече са били регистрирани вълни с височина до шест метра.

Скоростта на вятъра в района на Чикаго вече достига 100 км/час. Местните власти вземат извънредни мерки - крайбрежните улици са затворени, на жителите на града се препоръчва да не напускат домовете си.