Изменението на климата може да превърне бананите във важен източник на храна за милиони хора, се казва в доклад на ООН. Очаква се жълтият плод да стане толкова важен, че да замени картофите и ориза в някои развиващи се страни.

Повишаването на температурите в световен мащаб играе все по-важна роля в селското стопанство. Глобалното затопляне ще принуди хората да се адаптират към нови и разнообразни хранителни менюта, както и да се откажат от някои стари.

Под особена заплаха се намират трите най-големи селскостопански култури на планетата - царевица, ориз и пшеница. Под въпрос са и картофите, които растат в по-хладен климат, което може да се окаже лукс в бъдеще, посочва ТВ7.

Учените твърдят, че всичко това може да доведе до изкуственото създаване на нови сортове банани, които ще се отглеждат на по-висока надморска височина, дори и в онези места, където в момента виреят картофи.

Това изглежда добро решение, но не очаквайте да се превърне в сребърен куршум за справяне със ситуацията, предупреждават биолози.

Проблемът в селското стопанство обаче не се изчерпва само с повишените температури. В много райони от света производители се отказват да отглеждат пшеница, привлечени от по-скъпите изкупни цени на памука, царевицата и соята.