Руската банка Сбербанк пусна лимитирана серия кредитни карти Visa Infinite Exclusive за топ-100 клиентите си в Казахстан.

Картата е изработена от злато и украсена с 26 диаманти, а покритието й е перлено, което я прави уникална по рода си в света. Редом със скъпоценната си карта, клиентите ще притежават и обикновен пластмасов дубликат, който да ползват в магазините и ресторантите.

Макар през първата година ВИП-картата да е безплатна, нейната поддръжка скача на около 2000 долара за всяка следваща година.

Казахстан е най-голямата икономика на Централна Азия, благодарение на богатите си запаси от петрол, развито селско стопанство, както и развитата космическа инфраструктура. От началото на 21 в. тя е сред най-бързо забогатяващите страни в света.

През 2012 г. по данни на сп. Forbes казахстанските богаташи притежават 23.92 млрд. долара, като в страната има седем милиардери. Най-богатият казахстанец е 50-годишният Владимир Ким с капитал от 4.7 млрд. долара. Впечатлителното при този богаташ, заел 223 място в класацията на Forbes, е ръстът на състоянието му от1 млрд. долара за една година.