Компаниите Google, Facebook и Twitter ще се наложи да предоговорят данъчните си задължения към Великобритания, след като лейбъристкият депутат Хелън Гудман критикува компаниите за липса на социална отговорност и ги призова да подпомогнат финансирането на анти-хакерските мерки, съобщава електронното издание на „Гардиън”.

По време на парламентарен дебат депутатът от лейбъристите Хелън Гудман заяви, че данъчните облекчения, използвани от компаниите-собственици на социалните мрежи, са били в допълнителна тежест на държавната хазна на Великобритания, като са натоварвали допълнително учители, полицаи и социални работници.

„Тези фирми не само утежняват състоянието на бюджета, а и не се държат като отговорни корпоративни граждани ”, заявява Гудман, цитиран от bTV.

„Правителството не може да стои безучастно. Министрите трябва да се уверят, че данъчните органи използват всички нужни мерки и ако се наложи да създадат допълнителни, за да се избегнат заобикалянето на данъци”, настоя Хелън Гудман.

Google, компанията за интернет продажби Amazon и веригата Starbucks са били привикани на публично изслушване в парламента заедно с експерти от данъчните служби на Великобритания.

Международните наблюдатели припомнят широкия обществен интерес на Острова в последните седмици, предизвикан от информация, че крупни международни компании плащат минимални или почти нулеви данъци, възползвайки се от вратички в закона или посредством офшорни регистрации.

Amazon и Starbucks бяха най-засегнати от разкритието.К