Черна Гора и Югоизточна Турция са две от десетте най-силно препоръчителни дестинации за посещение през 2013 г., според класацията, която ежегодно се изготвя от библията на пътеводителите Lonely Planet.

Експертите на Lonely Planet обикалят по цяла година и из цял свят в търсене на девствени, неопорочени от масовия турист места за отдих. Те успяват да открият истински бисери, където цените са все още ниски, а условията – райски. Побързайте обаче - това, което днес e свежо, след година ще е масово.

1. Шри Ланка

Цунамито през 2004 г. и дългата гражданска война взеха много от този остров. Сега обаче страната е безопасна, туристите се връщат обратно, а съотношението цена-качество е повече от впечатляващо. Както и самата Шри Ланка.

2. Черна гора

Природата на тази малка страна, разположена на Адреатическо море, предлага не само очарователни заливи като Котор (на снимката), а и невероятни диви планини – идеални за пешеходен туризъм и велосипедисти.

3. Южна Корея

Тихата и спокойна Южна Корея е като новооткрит рай. Голф, риболов, туристически разходки и интересни открития: всичко това е възможно тук, но не са много онези, които се възползват. Побързайте, преди всички да са разбрали!

4. Еквадор

Железопътната мрежа в Еквадор ще е бъде напълно обновена до 2013 г. Тя ще свърже столицата Квито (на снимката) с крайбрежието, високия 5 900 метра вулкан Котопакси и една от най-впечатляващите железници в света - Nariz del Diablo („Носът на дявола“). След това се очакват тълпи от хора тук!

5. Словакия

Прекрасните пейзажи и столицата Братислава привличат доста туристи тук, но като членка на ЕС страната предпочита висок икономически растеж пред това да бъде евтина туристическа дестинация. Затова, побързайте, преди цените да са скочили чувствително!

6. Соломонови острови

Забравете за луксозните курорти и претъпканите пазари и идете да отседнете в някоя от семплите къщи в селата на Соломоновите острови. Инфраструктурата е скромна, по пък страната е източна южна идилия и рай за гмуркачите. Жалко, че вече е твърде известно място...

7. Исландия

Всеки, който се е докоснал до малката островна нация, е останал впечатлен – от пейзажа, хората, храната! Финансовата криза се отразила доста осезаемо там, но затова пък туризмът е поевтинял. Страната се възстановява, така че – възползвайте се!

8. Турция

Далеч от утъпканите туристически пътеки се разкрива един истински бисер - югоизточната част на страната. Благодарение на ниските цени и междуградския автобус, вече много лесно може да стигнете до старите исторически градове Mardin и Midyat и руините на Göbekli Tepe и Belkis (на снимката).

9. Доминиканска република

Броят на туристите в Доминиканската република не спира да се покачва! Международните летища са вече осем, а и много круизни кораби стоварват хора направо в идилията на Карибския басейн. Това може би е последният ви шанс!

10. Мадагаскар

След години на политическа нестабилност, които възпрепятстваха развитието на туризма, днес островът е пред пълното си възстановяване. Побързайте, преди всичките туристически агенции да са го надушили!