Eто тези гръцки острови наистина си заслужава да се видят:

Крит

Това е най-големият гръцки остров. Разположен е в Средиземно море. Ираклион е най-големият град и столица на острова. Заради уникалното си разположение – на равно разстояние от Европа, Африка и Азия, в миналото той е смятан за център на света и там се е зародила първата европейска цивилизация.

Крит разполага с уникална природа – островът съчетава в себе си морето и планината. Най-високата му точка е на 2500 метра надморска височина, а в подножието са разположени дълги плажни ивици и красиви заливи.

Една от най-известните туристически дестинации на острова е дворецът Кносос. Смята се, че в него е живял легендарният цар Минос. Най-популярният курорт е Херсонисос, който предлага много възможности за развлечения.

На Крит се намира е един от най-красивите плажове на планетата - Елафониси. Той се посещава от милиони туристи всяка година.

Корфу

Това е вторият по големина остров от групата на Йонийските острови. Намира се в Адриатическо (Йонийско) море. Най-големият град на острова също се казва Корфу или Керкира, както го наричат гърците.

Смарагдовият осторов носи името на гръцката нимфа Керкира, в която богът на моретата Посейдон се влюбва. Той я отвлича и оставя на безлюден остров, кръщавайки го на нея.

Символът на Корфу е цитрусов плод, за който малко хора у нас са чували – кумкуат. Задължително трябва да се опитат приготвените от него сладко, желе, ликьор и ракия, които предлагат местните.

На острова на нимфите има 34 големи плажа и поне 800 църкви. В столицата Керкира се намира най-големият площад на Балканите – Спианада. Туристите привлича и заливът Палеокастрица с фиордите и великолепните си плажове.

На 12 километра от Керкира е разположен дворецът Ахилио – резиденция на австрийската императрица Елизабет (Сиси). Той е построен през 1890 г. в чест на Ахил - любимия герой на Сиси.

Тасос

Това е най-популярният сред българските туристи остров. Една от причините е местоположението му – намира се в Егейско море, на по-малко от 400 км от София и е най-близкият до България гръцки остров.

Най-големият му град е Лименас. В миналото островът е бил известен със златните си мини, а днес – със студенопресования зехтин, който се произвежда от маслините, плод на над 1 млн. дървета, засадени на острова.

Един от сериозните недостатъци на Тасос са малките на брой пясъчни плажове. От друга страна пък това е запазило чисти и уникално красиви малките каменисти заливчета около брега, които правят острова толкова неповторим. Трябва да знаете и че сезонът е по-кратък – до септември, заради студените ветрове, които атакуват Тасос през есента.

Интересни забележителности, които задължително трябва да се видят, са разположените в старата част на Лименас светилища на Артемида и Дионисий, а на хълма са Античният театър, Акрополът и храмът на Атина. Друга интересна дестинация е старата столица на острова - Панагия.

Самотраки

Този остров също е един от близките до България. Намира се в Егейско море, между три други острова - Лимнос, Имврос и Тасос. 35 километра от дългата му 59 километра брегова линия са плажове, покрити с дребни камъни.

Природата прави острова уникален. На него е разположена най-високата планина сред островите в Егейско море, в която се вият водопади и се срещат уникални растителни видове. Водите около Самотраки крият един от най-богатите на морски видове подводни светове в Средиземноморието.

Главният град на острова се нарича Самотраки, а главният курорт - Терма. Една от най-големите забележителности на острова, всъщност, се намира в британския Лувър. Това е статуя на богинята на победата Нике.

Островът намира все повече почитатети сред туристите, които предпочитат караваната и палатката пред луксозните хотели. Съседите предлагат по-чисто море, безплатни места за къмпингуване и най-важното – спокойствието на природата.

Закинтос

Това е най-южният и третият по площ и население остров от Йонийските острови в Адриатическо море. Закинтос е една от най-популярните за туризъм дестинации в Гърция.

Западният му бряг е скалист и стръмен, криейки пещери и уютни заливчета. На източния бряг са разположени красиви плажове с пясък.

Символ на острова са застрашените морски костенурки Caretta caretta. Те гнездят в залива Лагана, който е обявен за национален парк. Една от най-посещаваните туристически атракции на Закинтос е достъпният само откъм морето Залив на корабокрушенците. Корабокрушението на е станало на малкия плаж, ограден от високи 200 м отвесни скални стени, върху които е изградена малка площадка.

Нещо обичайно за Закинтос са земетресенията. Причината е, че островът е част от плоча в земната кора, разположена между Африканската и Евразийската. Жителите му са преживели редица катастрофални земетресения, а през април 2006 г. вторичните трусове на един по-силен труд са продължили повече от месец.

Лефкада

Той е част от Йонийските острови и се намира в Адриатическо море. Уникалното на Лефкада е че има връзка със сушата - над изградения 25-метров изкуствен канал воден канал има два моста, подвижен и стандартен.

Името идва от бяло заради скалите в южната част на острова, които са със същия цвят. Те са с печалната слава като едно от най-подходящите места за самоубийство на хората с разбити сърца. Столицата също се казва Лефкада. Градът Нидри пък е дестинация за любителите на партита.

На острова се намира един от най-добрите плажове за уинд сърф в света. Наричат плажа Василики Раят на сърфа. Когато се организират разходки, задължително се минава покрай острова на Онасис Скорпио, където обаче не се допускат посетители.

Лесбос

Намира се в Егейско море, в близост до Мала Азия. Той е третият по големина гръцки остров. Столицата му е Митилини.

На Лесбос се намират 11 млн. маслинови дръвчета, както и уникалното за Европа дърво рододендрон. Островът е известен в цял свят с производството на най-доброто узо в цяла Гърция.

Той е родно място на Езоп и Епикур, както и на античната поетеса Сафо. Предлага на туристите средновековна архитектура, красиви плажове и термални извори. Задължително трябва да се види и една по-различна гора - от дървета на милиони години, вкаменени от вулканична активност.

В столицата Минилини се намира Генуезкия замък – един от най-големите в Средиземноморието. Най-привлекателният курорт на острова е Моливос, който се намира на северозападното крайбрежие.

Санторини

Всъщност, това име носят група острови в Егейско море, но у нас по-популярен като Санторини е главният осторов – Тира.

Архипелагът е известен с вулканично изригване през 1 400 пр. н. е. Тогава вулканът експлодирал с такава мощ, че централната част на Санторини литнала във въздуха. Това се счита за основа на мита за Атлантида.

Формата на полумесец на острова оформя вътрешен залив, наричан " Калдера". Той се счита за най-големият залив на земята.

Санторини привлича туристи от цял свят заради уникалните си плажове, най-известните от които са Периса, черният кварцов плаж на Камари, Белият и Червеният плаж, както и плажът на Влюбените. Традиционните къщички в синьо и бяло създават неповторима атмосфера.

Залезите на острова, наблюдавани от град Ойа, се считат за едни от най-красивите в света. Заслужава си да се види и вулканичният кратер, който се простира от столицата Фира до Ойа. Камари и Перисса са двата най-популярни летни курорта на Санторини.

Родос

Това е най-големият от Додеканезките острови и най-източният от големите острови на Гърция в Егейско море. Главният град също се казва Родос. Средновековният град е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Често е наричан „Слънчевият остров”, защото около 300 дни в годината времето е безоблачно и слънчево, което го превръща в една от най-посещаваните курортни дестинации на Гърция.

Островът е известен с Родоския колос - едно от седемте чудеса на света. Крайбрежната му линия изобилства от плажове със златни пясъци, които привличат милиони туристи.

Забележителни места на Родос са Долината на пеперудите, Акрополът в Линдос, древните градове Ялисос, Камирос, губернаторският дворец, средновековния град Родос и приютът Света Екатерина. Заслужава да се видят и венецианските замъци край Монолитос и Критиния.

Миконос

Малката Венеция на Гърция – така наричат острова от Цикладската група в Егейско море. Той е най-космополитният и най-скъпият остров в цяла Гърция, известен с интензивния нощен живот, който привлича най-известните ди джей в света.

Едни от най-популярните места на острова са вятърните мелници, които са построени през 16 век, Малката Венеция – квартал в столицата Миконос, както и църквата Парапортиани, която е една от най-известните сгради в Гърция.

Символ на острова е пеликанът Петрос. Днес от птиците са останали само три на брой. Казват, че на Миконос има 365 църкви – по една за всеки ден от годината. Едни от най-известните плажове са Орнос, Псару, Рай и Суперрай.

Миконос е единственият остров в Егейско море, където е разрешено гмуркането, а няколко водолазни центрове отдават под наем екипировка и предлагат обучение.