Да притежаваш частен остров е нещо, за което много малко хора могат да си мечтаят. Някои от супербогатите обаче не само притежават свой рай, но и са успели да превърнат тези дестинации в доходоносен бизнес.

Наследничката на козметичната империя L’Oreal Лилиан Бетанкур, например, наскоро попадна в новините, след като продаде частния си остров на Сейшелите за 60 млн. долара. Съоснователят на Oracle Лари Елисън пък купи шестия най-голям остров на Хавай за половин млрд. долара.

Вижте кои милиардери притежават най-скъпите частни острови:

Ланай, Хавай

Собственик: Лари Елисън
Цена: 500-600 млн. долара

Технологичният титан Лари Елисън купи 98% от шестия най-голям остров на Хавай - Ланай. Елисън купи Ланай през юни от Дейвид Мърдок, който притежава Dole Foods. На острова живеят 3 000 души.

Туристите посещават острова заради местните курорти, голф игрищата и луксозните имоти. Елисън вече е собственик на двата луксозни курорта като част от сделката.

Остров Некер, Британски вирджински острови

Собственик: Ричард Брансън
Цена: 100 млн. долара

Главният изпълнителен директор на Virgin Group Ричард Брансън купува остров Некер за около 180 000 паунда през 1978 г., а сега се смята, че островът струва около 100 млн. долара.

Екстравагантният милиардер превръща острова в луксозно място за почивка през 1984 г. с къщички, наподобяващи тези на остров Бали, и 60 човека персонал. На острова могат да се настанят до 28 души, а индивидуалните стаи могат да струват до 35 000 долара за едноседмична почивка. Наемането на целия остров струва над 50 000 долара за вечер.

Остров Сейнт Филипс, Южна Каролина

Собственик: Тед Търнър
Цена: 2 млн. долара

Медийният магнат Тед Търнър, който е един от най-големите частни собственици на земя в САЩ, купува остров Сейнт Филипс през 1979 г., година преди началото на CNN.

На острова с площ 5 512 акра преобладават мочурищата и гористите местности. В сделката тогава влизат и 298 акра на съседния остров Сейнт Хелена, за която впоследствие Търнър води съдебни спорове с местното население.

Бреку, Великобритания

Собственик: Дейвид и Фредерик Баркли
Цена: 4.3 млн. долара

Милиардерите близнаци Дейвид и Фредерик Баркли купуват острова през 1993 г. за 4.3 млн. долара. Братята, чиято бизнес империя включва вестник The Daily Telegraph и хотел Ritz, преобразяват острова, като в момента той разполага с градини, лозя, бар и селце, в което има параклис.

Около 190 000 дървета, храсти и цветя са били насадени на острова, на който живеят 2 000 вида животни. Братята също така построяват приличащо на замък каменно имение с площадка за хеликоптери.

Остров Алън, Вашингтон

Собственик: Пол Алън
Цена: 13.5 млн. долара

През миналата година съоснователят на Microsoft Пол Алън обяви за продажба остров Алън на цена от 13.5 млн. долара, който купува през 1992 г. Островът ту се продава, ту не от 2005 г., когато първоначалната искана цена беше 25 млн. долара.

Алън купува острова, за да си построи ваканционен имот, но впоследствие през 1996 г. купува земя на намиращия се наблизо остров Лопез, за да построи имота. На остров Алън има само дървено бунгало за пазача, док и тревна писта за кацане и излитане на самолети.

На острова няма електричество, а прокарването на електроенергия до там ще струва 3 млн. долара.

Остров Робинс, Ню Йорк

Собственик: Луис Муур Бейкън
Цена: 11 млн. долара

По време на търг, организиран от съд по фалитите през 1993 г., финансистът от Уолстрийт Луис Муур Бейкън плаща 11 млн. долара за остров Робинс, който се намира източно от крайбрежието на Лонг Айлънд, Ню Йорк.

Бейкън е инвестирал милиони във възстановяването на острова, като дори внася дъбове, за да запази естествената му среда. Милиардерът е построи и няколко ваканционни имота за семейството си.

Остров Джеймс, Канада

Собственик: Крейг Макоу
Цена: 75.1 млн. долара

Около 18 години след като преобразува остров Джеймс в Британска Колумбия от дом на завод за експлозиви до луксозно място за почивка, щатският телекомуникационен магнат Крег Макоу се опитва да го продаде за 75.1 млн. долара.

Макоу купува острова за 19 млн. долара през 1994 г. Същата година той и брат му продават McCaw Cellular Communications на AT&T за 12.6 млрд. долара. Милиардерът построява на острова огромна основна къща; шест къщички за гости; басейн; частни докове; писта и голф игрище с 18 дупки, проектирано от голф легендата Джак Никлаус. Електропроводите на острова минават под земята. Там се използват електрически автомобили, а пушенето е забранено.

След като състоянието му намаля вследствие на спукването на дотком балона, Макоу обяви острова за продажба през 2001 г., като първоначалната му цена бе над 70 млн. долара. До 2003 г. цената бе паднала до 49 млн. долара преди, продажбата му да бъде спряна.

Сампсън Кей, Бахамски острови

Собственик: Джон Малоун

Джон Малоун изпревари Тед Търнър като най-големия частен собственик на земя в САЩ, когато достигна 2.2 млн. акра през 2011 г. В момента той притежава Сампсън кей, който е част от Бахамските острови.

На острова има курорт и марина. Цената на престоя в курорта може да стигне до 8 000 долара на седмица. Информацията за това кога Малоун, който е председател на Liberty Media, притежаваща дялове в QVC и Sirius XM Radio, е купил острова, е малко.

Други известни собственици на острови в района са Бернар Арно от LVMH, илюзионистът Дейвид Копърфилд и актьора Джони Деп.