Германските граждани трябва да усетят по личните си финанси икономическия възход на страната. Това обеща управляващата коалиция в Берлин и коригира някои социални закони, които ще влязат в сила от догодина, предаде БНР. Управляващата коалиция се договори да направи промени в социалното и данъчното законодателство, с които да облекчи осезаемо гражданите.

Година преди парламентарните избори, християндемократите и либералите успяха да постигнат единодушие по повечето от спорните си точки.

От 1 януари ще отпадне таксата за преглед при лекар, която бе въведена преди 9 години. Тя е в размер на 10 евро и се плаща веднъж на 3 месеца.

Освен това от догодина майките на деца до 3 години ще получават пари за отглеждането им у дома. Премията ще бъде първоначално от 100 евро на месец, като постепенно ще се увеличи до 150. С този ход управляващите смятат да подпомогнат родителите, за които местата в детските градини не достигат.

Компромис бе постигнат и по трети важен момент – пенсиите на хората с ниски доходи.

Германците, които и след 40 години трудов стаж не успяват да натрупат достатъчно точки за нормална пенсия, ще бъдат подпомагани от държавата. Долният праг на пенсиите в Германия, която осигурява самостоятелна издръжка, е 688 евро.

Държавата ще доплаща не повече от 10-15 евро на пенсия, според споразумението в коалицията. Така наречената "пенсия за жизнени постижения" трябва да предотврати трайната бедност сред хората в трета възраст.

Коалицията се договори да отпусне и 750 млн. евро на министерството на транспорта за нови инфраструктурни проекти. Те са единни и за бюджет 2014 г. Той трябва да бъде съставен без нови задлъжнявания. От това правило обаче се изключват сумите, които Германия се ангажира да плати в европейския спасителен фонд. Догодина вноската й е в размер от 4,3 млрд. евро.