Кешът на Berkshire Hathaway Inc. е нараснал близо до рекордно ниво през третото тримесечие, докато председателят на компанията Уорън Бъфет продължава да търси по-големи придобивания.

Наличните средства, с които разполага компанията, скачат със 17% до 47.8 млрд. долара за трите месеца до 30 септември, стана ясно от финансовия отчет на базираната в Омаха компания. Сумата е със 115 млн. долара по-малко в сравнение с рекордното ниво, отчетено в края на юни 2011 г.

Осемдесет и две годишният Бъфет разчита на инвестиции и придобивания през последните десетилетия, за да превърне Berkshire в компания, оценявана на над 200 млрд. долара.

Докато тя се разрастваше, Бъфет се концентрираше върху управляването на най-големите й дялове, между които в Wells Fargo & Co. и International Business Machines Corp., и в намирането на компании за придобиване.

Миналата седмица Бъфет постигна споразумение за придобиването на Oriental Trading Co. Berkshire ще плати около 500 млн. долара, според източник запознат с преговорите.

Кешът на Berkshire нараства, след като печалбата на компанията за третото тримесечие скача със 72% до 3.92 млрд. долара. Бъфет и неговите заместници също така са продали акции за 3.18 млрд. долара за съответното тримесечие и са купили акции за 1.18 млрд. долара.

Berkshire не изплаща дивидент и няма да изкупува обратно акции при настоящите цени. Бъфет пък е споделял, че облигациите са сред най-опасните активи заради инфлацията и валутния риск и че предпочита да купува акции и цели компании.