Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг е на път да стане най-богатата жена в света, пише Daily Mail.

Сандбърг наскоро забогатя значително, след като получи акции на Facebook за 401 млн. долара и продаде 2% от тях за 7.4 млн. долара.

Голямата й награда беше част от платените 3.1 млрд. долара под формата на акции на служители на компанията, след като някои ограничения за продажба на акциите отпаднаха.

Четиридесет и три годишната Сандбърг прекарва детството си в Норт Маями Бийч, Флорида, и получава магистърска степен от Харвардския университет през 1995 г. Първата й работа след дипломирането е като консултант в McKinsey & Company.

През 2004 г. тя се жени за Дейвид Голдбърг, главен изпълнителен директор на SurveyMonkey, след като се развежда с Браян Краф, съосновател и главен изпълнителен директор на Market Hardware. Сандбърг и Голдбърг живеят в Атертън, Калифорния, и имат две деца.

През юни 2012 г. Сандбърг стана първата жена в борда на директорите на Facebook. В същата година тя беше за един от 100-те най-влиятелни хора в света, определени от списание Time.

Сандбърг е била най-високоплатеният служител на Facebook през 2011 г., заработвайки 30.87 млн. долара под формата на заплата и опции за закупуване на акции.

Сандбърг е продала 339 512 от своите акции на цена от около 21.10 за брой на Хелоуин, според Bloomberg News. Тя все още притежава 18 млн. акции на социалната мрежа.

Големият въпрос, който се дискутира в технологичната общност в момента, е дали Сандбърг и други служители на Facebook ще останат в компанията още дълго.

Сандбърг се присъединява към Facebook през 2008 г. и помага за превръщането на компанията в най-голямата социална мрежа в света с пазарна стойност около 50 млрд. долара. Според някои оценки състоянието на Сандбърг възлиза на 2 млрд. долара.

Преди да се присъедини към Facebook Сандбърг е работила за Google.

Първите служители на Facebook, между които и 28-годишният основател и главен изпълнителен директор Марк Закърбърг, са в компанията вече близо девет години.

Закърбърг обеща да не продава свои акции на Facebook преди септември 2013 г.