Малдивите, Хаваите и Барбадос са прекрасни, но не е нужно да пропътувате толкова далеч, за да си подарите почивка на приказен остров. Европа също има своите райски кътчета. Дори според американците.

Американското списание за пътуване и почивки Condé Nast Traveler направи класация на най-красивите и предпочитани европейски острови, след като помоли читателите да ги оценят по различни критерии - природа, гостоприемство на местните жители, местата за отсядане, заведенията за хранене и т.н. Ето я и нея:

10.Липари, Еолийските острови, Италия

Шарени лодки, красиви алеи и църкви - в рибарското пристанище Марина Корта в Липари (Италия), времето сякаш е спряло. Вулканичният остров от Еолийския архипелаг на север от Сицилия прави особено впечатление и с доброто отношение на местните жители. В непосредствена близост до Липари е остров Стромболи, популярен със своите черни плажове.

9.Сицилия, Италия

Най-големият остров в Средиземно море запленява посетителите си със своите пейзажи и спокойната си атмосфера.

Целият остров е опасан с прекрасна плажна ивица, а на изток се намира все още активният вулкан Етна.

8. Шетландски острови, Шотландия

В морето между Норвегия и Шотландия са разпръснати близо стоте скалисти Шетландски острови.

Крепости, замъци, фарове и музеи - островите предлагат много забележителности. Почти всички ги харесват заради топлото посрещане и суровия, но екзотичен пейзаж.

7.Миконос и Цикладските острови, Гърция

Цикладите в Егейско море естествено са класика. На американците обаче особено им допада остров Миконос, заради своите плажове, клубове и, разбира се, прочутите плажни партита.

6.Майорка, Испания

Любимият на германците остров явно се харесва и от американците. Най-много им допадат пейзажът, неповторимата атмосфера и хубавите ресторанти.

Пясъчните плажове и боровите гори във вътрешността на острова не са за изпускане.


5. Кърк, Хърватия

Този непознат остров се намира в залива Кварнер в Адриатическо море и със сигурност е един от най-красивите острови от общо 1 000, които има Хърватия.

За да го посетите дори не ви е необходим ферибот, тъй като островът е свързан с мост към континенталната част на страната.

4. Капри, Италия

Спираща дъха природна красота на залива Неапол може да видите на италианския остров Капри.

Островът е любимо място за срещи на интелектуалци и творци, но все още предлага много усамотени кътчета.

3. Вътрешни Хебриди, Шотландия

Още един шотландски архипелаг в класацията. Богато озеленен, с безкрайни плажни ивици и с прекрасната гледка към тъмносиния Атлантически океан.

Да не забравяме доброто им уиски!

2. Мадейра, Португалия

Дали заради вечната пролет, заради пъстрите цветя или заради възможността за великолепни разходки, португалският остров е класиран почти на върха.

1.Бозкаада, Турция

Изненада! Победителят в класацията е малък турски остров в северната част на Егейско море.

Все още предимно местни жители почиват в безплодния, ветровит остров Бозкаада, но все повече и повече чуждестранни туристи се насочват към него, заради добрите условия за уиндсърф, живописните маршрути и симпатичните ресторантчета.