Изглежда просто: най-популярните професии са тези, които се заплащат най-добре. Оказва се обаче, че в историята на човечеството не винаги е било така. Кои са били най-популярните професии през вековете- нека ги видим:

Древният свят

В Древен Египет начело на списъка на престижните професии (изключваме престижа на владетелите, защото те просто се раждали такива) стоели писарите. Те били нещо като топ мениджърите на Древността, тъй като от тях зависело разпределението на работата, нейното провеждане и дори събирането на данъците. На практика цялата държава, фараонските и жречески стопанства били поверени в техните ръце.

Още в тези времена се заформило и противоречието между доходност и престиж: във Вавиолон най-богати били търговците, но най-престижна била професията на лекарите. Смятало се, че в техните умения им помагат самите богове, това бил затворен кръг, който предавал тайните си от поколение на поколение.

В Древна Гърция и Рим с най-голям престиж се радвала професията на адвокатите. Демостен, Цицерон, Гай Цезар и Тиберий си осигурили широка известност с адвокатската си практика. Наградата за блестяща пледоария при това била не приличен хонорар, а хвалебствена ода, излязла из под перото на някой от известните поети.

Средните векове

Логично в християнска Европа през Средните векове най-ценени били свещениците. Те, заедно с лекарите, били единствените две професии, за които се изисквала грамотност. Средновековието много ценило и професиите на юриста, ювелира, ковача на оръжия...

...и палача. Последната се появява в Англия през XIII век. Тя бил трудна и пълна с ограничения професия. Палачите живеели извън градските стени, нямали право да се показват пред хора, в църквата стояли близо до врата и последни вземали причастие и имали право да се женят само за дъщерите на други палачи. Но затова пък това била най-добре платената професия във времето си.

Ренесанс

Приближаваме се към времето на времето на Великите географски открития, когато морските професии- от моряк до капитан с няколко плавания можели да си осигурят старините. Вложените пари за две плавания до Индия например се връщали на 500%... но, ако оцелееш. А най-романтичната професия на епохата е корсар- нает от държавата пират.

По-рано в Късното средновековие, се появява и професията на банкера, но едва сега тя разгръща потенциала си. Доходът на банкерите и в най-гладните години бил 25%, а в добри времена достигал 400-600% годишно.

Модата на XVIII век

Галантният XVIII век си взема дължимото. Най-престижната професия е военен. Офицерите в епохата се къпели в слава и... затъвали до гуша в дългове. В същото време вкусът към лукс на епохата, в която се ражда изкуството на модата, изкарва на преден план професиите на шивача, парфюмера, тапицера и фризьора. За шивач се учело колкото за лекар, но виж- доходът бил несравнимо по-висок.

XIX век

Векът на парата и машините само за десетилетие пари инженерните професии най-добре платени и престижни, особено на тези, които работели по железниците. За тях държавите били готови да дадат мило и драго: безплатно жилище, униформи, пари... Един най-обикновен железничар вземал колкото един професор.

В наши дни

Бумът в технологичния сектор направи специалистите в IT-сектора универсални: те могат да работят навсякъде по света срещу сериозно заплащане. Именно от средите на програмистите излизат най-бързо забогатяващите хора на нашето време.

Оттам нататък всеки континент си решава собствените проблеми и списъкът на най-търсените и престижни професии е различен. В САЩ списъкът на най-търсените специалисти се простира върху такива прости професии като санитарен техник и медицинска сестра. А Европа изпитва постоянен недостиг на опитни лекари и инженери и е готова да отпусне сериозно средства, за да ги привлече.