Северна Корея създаде таблет "Ариран", който работи със системата Андроид. Електронното устройство отразява "специфичните нужди на народната република" и може да се използва лесно от всеки потребител. Техническите характеристики на таблета, обаче не се разкриват, информира БГНЕС.

Според представители на компанията Гугъл, използването на операционната система Гугъл Андроид от КНДР е напълно законно, защото тя свободно може да се използва като програмно осигуряване.

Севернокорейските постиженията във високите технологии бяха показани на компютърна изложба, която се проведе през октомври в Пхенян. Местните учени представиха системи за програмно осигуряване, които могат "успешно да се използват в развитието на леката промишленост и земеделието". В рамките на изложбата се проведе и конкурс за най-добри антивирусни програми.

Корейският компютърен център /ККЦ/, който е създаден през 1990 под "непосредственото ръководство на другарите Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, се занимава с производството на програмно осигуряване. В момента центърът включва както отдели за разработки, така и за производство.